BiH

Brkić: Krajnje neodgovoran potez ambasadora BiH u Rusiji

Brkić: Krajnje neodgovoran potez ambasadora BiH u Rusiji
Foto: N.N. | Krajnje neodgovoran potez ambasadora BiH u Rusiji

SARAJEVO - Ambasador BiH u Rusiji Mustafa Mujezinović, koji se u Moskvi fotografisao sa ratnom zastavom takozvane Republike BiH, tim činom je otvorio mogućnost svim ambasadorima da postupaju isto ili slično, i takva vrsta neodgovornosti ne doprinosi izgradnji sistema i jačanju BiH, rekao je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić.

Brkić smatra da je Mujezinović to vrlo vjerovatno uradio promišljeno, ali da je to krajnje neodgovoran potez ambasadora prema BiH koju predstavlja u Ruskoj Federaciji.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH rekao je za "Večernji list", izdanje za BiH, da BiH mora mijenjati Ustav ako želi ići u EU, te naveo da je zbog toga potrebna politička stabilnost i legitimni predstavnici koji bi nakon izbora mogli istinito pristupiti ovom izazovnom poslu.

Podsjetivši da u bližoj prošlosti nijedna država nije postala članica EU, a da prethodno nije promijenila ustav, zbog suštinskih i tehničkih razloga pristupanja EU, Brkić je naveo da BiH zaostaje za susjednim zemljama, te da je velika integracijska pauza napravljena od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Brkić je rekao da BiH zaostaje zbog gotovo sedam godina nerazboritog uslovljavanja od EU pitanjima koja nisu mogla imati najniži zajednički politički imenilac u BiH, kao i zbog neopredijeljenosti institucija BiH i pojedinaca u njima, pogotovo onih koji su imali direktnu nadležnost za definisanje i sprovođenje spoljnopolitičkih ciljeva BiH.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini treba izmijeniti Izborni zakon da bi mogli biti sprovedeni izborni rezultati i da ne bi bili blokirani demokratski procesi u BiH.

Brkić je napomenuo da je Izborni zakon potrebno promijeniti što prije, na načelima presude Ustavnog suda BiH, da bi nakon predstavljanja izvještaja o napretku u BiH polovinom aprila Evropskoj komisiji, EU mogla da uoči taj napredak

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije