BiH

Brkić izvijestio Brisel o konkretnim koracima BiH na putu ka EU

Brkić izvijestio Brisel o konkretnim koracima BiH na putu ka EU
Foto: Ilustracija | Brkić izvijestio Brisel o konkretnim koracima BiH na putu ka EU

SARAJEVO - Zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Josip Brkić izvijestio je danas predstavnike Generalne direkcije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije da je BiH preduzela nekoliko konkretnih koraka na svom evropskom putu koji su u skladu sa 14 ključnih prioriteta.

Današnji sastanak na kome su razmijenjena mišljenja i informacije pred objavu paketa proširenja Evropske komisije i evaluaciji spremnosti BiH za članstvo u EU, održan je putem video-poziva.

U pogledu prvog ključnog prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, koji se odnosi na izbore, Brkić je informisao o usvojenim izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kao i da su lokalni izbori zakazani za 15. novembar, a u Mostaru za 20. decembar, prvi put nakon 12 godina, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

U ispunjavanju drugog prioriteta, u vezi sa funkcionisanjem mehanizma koordinacije u pitanjima EU na svim nivoima, on je izvijestio o usvajanju metodologije izrade Nacionalnog programa integrisanja BiH u EU, naglašavajući da su sada stečeni uslovi za nastavak rada na pripremi ovog dokumenta.

U trećem ključnom prioritetu u vezi sa funkcionisanjem Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, BiH je imenovala svoje predstavnike i usvojila poslovnik, te se čeka odgovor Evropskog parlamenta i zvanično usvajanje.

Kada je riječ o desetom ključnom prioritetu, Brkić je naveo da je Ustavni sud BiH poništio član u Ustavu Republike Srpske koji je uključivao smrtnu kaznu.

Za 14. prioritet koji govori o reformi javne uprave, on je rekao da, nakon što je Republika Srpska usvojila Strateški okvir za reformu javne uprave, sada svi nivoi vlasti imaju usvojen okvir, te je izrada Akcionog plana za reformu javne uprave sljedeći korak, čiji će nacrt teksta, kao je uvjeren, uskoro biti zvanično usvojen.

Brkić je rekao i da je prije nekoliko dana Savjet ministara jednoglasno usvojio Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina BiH koja uključuje Anekse A i B, čime bi procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH bilo završeno do kraja 2023. godine.

On je ukazao na još jedan ključni prioritet za BiH, a to je regionalna saradnja koja se odvija u okviru postojećih inicijativa, ali i novih kao što je takozvani mini-Šengen, čiji aspekti se trenutno analiziraju.

Zamjenik ministra inostranih poslova je zaključio da uprkos usporavanjima i zastojima zbog epidemije virusa korona BiH nastavlja aktivnosti na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, te je izrazio nadu u skoro dobijanje kandidatskog statusa.

Brkić predvodio delegaciju BiH na sastanku sa delegacijom Generalne direkcije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije na čijem čelu je direktor za zapadni Balkan Ženeviv Ruiz-Kalavera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije