BiH

Brok: Dobra vijest odluka o objavljivanju rezultata popisa

Brok: Dobra vijest odluka o objavljivanju rezultata popisa
Brok: Dobra vijest odluka o objavljivanju rezultata popisa

SARAJEVO - Predsjedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok rekao je danas da je dobra vijest da je "postignut sporazum za objavljivanje rezultata popisa stanovništva u BiH", ističući da je to korisno za budući razvoj BiH i obaveze prema međunarodnim organizacijama.

Nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, Brok je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da BiH pripada EU i da je sprovođenje Reformske agende vrlo važno.

On kaže da bi Reformska agenda trebalo da privuče dodatne investicije, koje će biti korištene za borbu protiv nezaposlenosti, što je primarno pitanje u BiH.

Brok ističe da su upoznati i sa pozitivnim pomacima koji su ostvareni u vezi sa adaptacijom trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je važno u smislu odnosa sa Hrvatskom, kao i pristupa BiH tržištu EU.

On je pozdravio pozitivne pomake koji su urađeni u vezi sa usaglašavanjem mehanizma koordinacije.

Brok je ponovio da bi BiH do jula trebalo da ispuni tri zahtjeva kako bi dobila pozitivan odgovor u vezi sa podnesenom aplikacijom za članstvo u EU, te kako bi se pokrenuo proces i donijele druge potrebne odluke koje bi osigurale kredibilnu ocjenu aplikacije i status 2017. godine.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je odluka o objavljivanju rezultata popisa stanovništva u BiH u skladu sa zakonom i preporukama Međunarodnog monitoring tima.

"To je pozitivna vijest koja pokazuje kredibilitet i spremnost BiH da pravovremeno odgovori na svoje obaveze i građanima i prijateljima u EU pošalje poruku da smo spremni da aktivno radimo na zadacima koji stoje pred nama", rekao je Zvizdić.

On kaže da je goste upoznao o detaljima sprovođenja Reformske agende, te sa činjenicom da su tehnički razgovori o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u završnoj fazi i da bi taj proces trebalo da bude okončan vrlo brzo, kao i sa činjenicom da će BiH uskoro imati usaglašeni tekst mehanizma koordinacije.

Zvizdić je istakao da će se time steći preduslovi za donošenje zaključka da Evropska komisija počne pripremati upitnik za BiH, kao korak koji zemlju vodi ka kandidatskom statusu.

On je naveo da je delegacija Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta boravila i u Mostaru, jer postoji veliki interes za pitanje održavanja lokalnih izbora u tom gradu.

Sastanku i konferenciji za novinare Zvizdića i Broka prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije