BiH

Bukejlović predstavio razloge za regulisanje rada NVO, za opoziciju zakon udar na medije

Bukejlović predstavio razloge za regulisanje rada NVO, za opoziciju zakon udar na medije
Foto: Dražan Pozderović/Nezavisne | Bukejlović predstavio razloge za regulisanje rada NVO, za opoziciju zakon udar na medije

BANJALUKA – Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske rekao je da će Nacrtom zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija RS biti osnovan poseban registar neprofitnih organizacija koje su osnovane i funkcionišu u Republici Srpskoj, a koje se dijelom ili cjelokupno finansiraju iz inostranstva.

Zakonom se, dodao je on, zabranjuje svako političko djelovanje i svaka politička aktivnost tim organizacijama, a koja, podsjetio je, podrazumijeva svaku aktivnost prema organima, institucijama, izabranim predstavnicima Republike Srpske, odnosno u smislu formulisanja, usvajanja ili izmjene propisa i politika Republike Srpske i u smislu političkog i javnog interesa.

“Registrom koji će voditi Ministarstvo pravde predviđeno je da je svaka neprofitna organizacija obavezna da Ministarstvu dostavi polugodišnji i godišnji izvještaj sa naznakom uplatioca, visinom novčanih sredstava, kao i vrstu iznosa i naknade prihoda izraženih u novcu i drugoj vrijednosti, te naknadno izvještaj o utrošku ovih sredstava“, rekao je Bukejlović i dodao da će ti izvještaji onda biti proslijeđeni Poreskoj upravi RS.

Ministarstvo pravde će pratiti rad svih ovih organizacija, kako na teritoriji Republike Srpske, tako i u drugim dijelovima BiH.

“U slučaju da neprofitna organizacije djeluje suprotno odredbama ovog zakona, Ministarstvo će podnijeti zahjtev nadležnom sudu za zabranu obavljanju rada, a u skladu sa odredbama postojećeg Zakona o udruženjima i fondacijama RS. Takođe, u slučaju da neprofitna organizacija postupna suprotno Ustavu RS i propisima Srpske, odnosno kada djeluje na štetu individualnih i drugih prava građana i podstiče na nasilje, koristi govor mržnje, podstiče vjersku ili drugu netrpeljivost, sa ciljem postizanja određenih političkih ciljeva ili ukoliko Poreska uprava utvrdi nepravilnosti u radu, Ministarstvo će podnijeti postupak nadležnom sudu za zabranu obavljanju rada ili postupak protiv odgovornih lica u skladu sa Krivičnim zakonikom RS“, pojasnio je ministar Bukejlović.

On je dodao da je ovim zakonom pored toga što je uređeno pitanje osnivanja, registracije, unutrašnje organizacije i prestanka rada neprofitnih organizacija, sada uređena i oblast javnosti rada NVO organizacija, što dosad nije bio slučaj.

“Tu se misli i na njihovo političko djelovanje, finansijski izvještaji, vođenje poslovnih sknjiga, te nadzor nad zakonitošću rada. Bez toga, Srpska može imati štetne posljedice za institucije Republike Srpske“, kazao je on.

Maja Dragojević-Stojić, poslanik SDS-a prvo je pitala da li će Ministarstvo pravde donijeti zakon o vladinim organizacijama, a onda je predloženi Nacrt nazvala diskriminatornim.

“Ovdje je prijedlog da se reguliše rad samo jednog broja neprofitnih organizacija što krši zakone i Ustav. Zašto su ovdje obuhvaćene samo organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, a ne i one koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske, odnosno koje plaćaju svi građani Srpske“, poručila je Dragojević-Stojićeva.

Ona je istakla da se Nacrtom žele zabraniti pojedine aktivnosti kao što je zagovaranje javnih politika, izmjena zakona, što je, kako je kazala, jedna od suštinskih uloga organizacija civilnog društva.

“Uvođenjem obaveza za materijale koji sun rezultat djelovanja za neprofitne organizacije kao i sama sintagma agent stranog uticaja je po svojoj prirodi nedemokratska i predstavlja način dodatnog pritiska svih koji se usude kritikovati vlasti“, navela je ona, posebno tu ističući medije koji nisu “blisku režimu“.

Naglasila je da je sve što je ministar Bukejlović iznio u svojoj uvodnoj riječi, počevši od registra neprofitnih organizacija, pa do zabrane političkog djelovanja, već zakonski definisano.

“Postoji registar Ministarstva pravde BiH gdje su navedene sve neprofitne organizacije u BiH. Svi oni već podnose godišnji izvještaj APIF-u i to je javno dostupno. Takođe, Nacrt ne predviđa nikakav pravni lijek u slučaju kršenja zakona, već se odmah predviđa zabrana rada te neprofitne organizacije“, rekla je ona, konstatujući da je posljedica svega da će svako udruženje koje dobije novac iz inostranstva za bilo koje svrhe dobiti epitet “agent stranog uticaja“.

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a, iskoristio je pravo replike, pa je odgovorio kako je o prvim “agentima stranog uticaja“ govorio još 2013. godine Mladen Bosić iz SDS-a, te rekao da će poslanici SNSD-a svaki put kada neko pomene to, pročitati šta je tada rekao i traži Bosić, a odnosilo se na neprofitne organizacije.

U raspravu se potom uključio Igor Crnadak, šef Kluba poslanika, koji je rekao da je Žunić, nagazio na “minsko polje“ pokušavši da odbrani donošenje zakona o neprofitnim (nevladninim) organizacijama, ranijom izjavom iz SDS-a.

“Žunić uvijek zagazi na najteže ’minsko polje’ kada je u pitanju rad NVO iz inostranstva. Pa FBI je stalno bio na relaciji SNSD-Njujork. Svi oni koji ne misle kao oni su na nišanu vlasti. Jer ovdje se sve pita jedan čovjek. Ovdje se ne reguliše rad neprofitnih organizacija, već sužava njihov prostor za djelovanje“, kazao je Crnadak.

"Ove organizacije ni danas ne mogu na izbore, zabranjen im je politički rad, čim zaposle nekoga, uredno plaćaju doprinose i prijavu. Dakle, sva pravila i svi zakoni koji su u našem zakonodavstvu su već obavezujući za njih", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije