BiH

Burna diskusija na sjednici SO Stanari: Cifre zbunile i ekonomiste

Burna diskusija na sjednici SO Stanari: Cifre zbunile i ekonomiste
Foto: N.N. | Burna diskusija na sjednici SO Stanari: Cifre zbunile i ekonomiste

STANARI - Zbog budžeta najmlađe opštine u RS, rebalansa za tekuću i plana za sljedeću godinu skupštinska govornica se skoro "zapalila" od diskusija, krivih navoda i replika, pa je predsjednik lokalnog parlamenta morao odbornike da poziva na tolerantnost i međusobno poštovanje.

Najuporniji je bio nezavisni odbornik Saša Đukić, koji je upozoravao na povrede Poslovnika o radu Skupštine opštine Stanari, ali i replicirao kolegama, kojima je budžet takođe bio najzanimljivija tačka dnevnog reda.

"Ovaj skupštinski saziv ima nekoliko diplomiranih ekonomista, ali očigledno da ljudi nisu u materiji pa ne razumiju ozbiljnost ovakvog dokumenta. Ja sam upozoravao da Prijedlog budžeta za 2019. može biti podložan da se obori kao akt, da nije donesen u skladu s pravilima", smatra Đukić.

S obzirom na to da među 17 odbornika ima i drugih zanimanja, a ne samo ekonomista, nije ni čudo da se svi oni ne snalaze u materiji kakva je budžet, smatraju odbornici koji su opsjedali govornicu.

"Vidjeli smo iz diskusija da je budžet, žalili su se odbornici, dosta nepregladan, da nisu stranice numerisane. Smatram da je veoma teško ljudima koji nisu ekonomske struke da vide zapravo šta je u budžetu i da razumiju to", kazao je Boris Šljivić, odbornik SP-a.

Dragomir Vidović, odbornik PDP-a, rekao je da odbornici nisu profesionalno zaposleni, da imaju vremena da se posvete, te da su dužni stručna služba i predlagač da to odbornicima olakšaju, da mogu taj dio budžeta da prate.

Nakon burne rasprave, plan budžeta za 2019. u iznosu od 9.510.828 KM je usvojen glasovima odbornika SNSD-a, SP-a, te Željka Bajića, SDS-ovog odbornika, i Boška Prelića, nezavisnog odbornika.

Protiv je bio Saša Đukić, dok su Dragomir Vidović i Slaviša Maksimović (SDS) bili uzdržani.

"Moj stav je da budžet treba da se doradi, u najmanju ruku da se povuče i da se sazove hitna sjednica do 31. decembra da bi on bio usvojen, da bi moglo da se funkcioniše", smatra Saša Đukić.

Nikada nije bila burnija rasprava o budžetu, kaže Ostoja Stevanović, predsjednik Skupštine opštine (SNSD), ali to nije značajnije uticalo na broj amandmana koji su podneseni.

"Samo četiri amandmana su bila i predlagač je tri amandmana prihvatio u potpunosti, dok je jedan prihvatio djelimično", kazao je Stevanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije