BiH

Teške riječi u Predstavničkom domu BiH zbog blajburške mise

Teške riječi u Predstavničkom domu BiH zbog blajburške mise
Foto: Fena | Burna rasprava u Predstavničkom domu BiH zbog blajburške mise

​SARAJEVO – Nakon što su poslanici u Predstavničkom domu skupštine BiH u petak pet sati burno raspravljali o tome da li treba podržati Rezoluciju o osudi ustaških zločina i treba li se u Sarajevu u subotu održati misa za žrtve Blajburga ili ne, većinom glasova odlučeno je da će se ona uvrstiti na dnevni red sjednice i o njoj će se raspravljati.

Iako su parlamentarci u posljednja dva i po mjeseca zasjedali samo dva puta u sjenu Blajburga, ustaša i četnika pao je dnevni red u okviru kojeg se trebalo raspravljati o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i popunjavanju Vijeća ministara BiH.

Žustra rasprava vodila se o prijedlogu rezolucije o osudi ustaškog režima čiji su predlagači Damir Arnaut i Aida Barućija iz Naše stranke i Nezavisnog bloka.

Oštar je bio Nikola Lovrinović, šef Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu BiH, rekao da su ovu rezoluciju predložili nevjernici. Na ovo je odmah reagovala Aida Baručija iz Nezavisnog bloka poručivši Lovrinoviću da on ne može govoriti o tome ko je vjernik a ko je nevjernik.

Lovrinović je rekao da on ne dira Ramazan, ni iftar ni u džumu. Zukan Helez iz SDP-a, govoreći o najavljenoj misi, kazao da ona i rezolucija kao odgovor na nju izlaze van okvira vjerskih obreda, te da je apsurd da parlament susjedne države Hrvatske sponzor mise u drugoj državi.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA smatra da rezolucija treba da nosi naziv rezolucija o poštivanju žrtava ustaškog, četničkog i drugih zločinačkih režima, na šta mu je Arnaut rekao da je riječ "o šibicarskim trikovima Osmanovića", a Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) je kritikovao Osmanovića zbog konstatacije da je postojao četnički režim.

"Draža Mihailović je bio klasični gerilac čija je država izgubila rat. Tu nema režima“, rekao je Stevandić.

Poslanici su se tokom rasprave dotakli i lokalnih izbora, pa su i Zoranu Tegletiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH postavili pitanje hoće li biti novaca za lokalne izbore. Tegletija je rekao da ova institucija ima mogućnost da donese odluku o obezbjeđivanju sredstava za izbore, čak i u privremenom finansiranju.

Vezano za imenovanje Miloša Lučića za ministra za ljudska prava i izbjeglice i Nedeljka Jovića za zamjenika ministra bezbjednosti Dragan Mektić poslanik SDS je rekao da mu je vrlo čudan prijedlog da je kandidatu Lučiću ovo prvo zaposlenje poslije studija".

U njegovoj biografiji se navodi da je srednju školu pohađao pet godina, a kao obrazloženje je kazao da je imao problema sa profesorom. Zbog toga je ponavljao četvrti razred srednje škole.

Arnaut je rekao da biografija kandidata potvrđuje stalno urušavanje obrazovnog sistema u BiH. Sjednica je prekinuta i trebalo bi da bude nastavljena u utorak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije