BiH

Bursać o Zvizdićevoj inicijativi: Nigdje u Ustavu ne piše da imovina pripada BiH

Bursać o Zvizdićevoj inicijativi: Nigdje u Ustavu ne piše da imovina pripada BiH
Foto: Nedžad Uglješa | Bursać o Zvizdićevoj inicijativi: Nigdje u Ustavu ne piše da imovina pripada BiH

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać je, komentarišući inicijativu Denisa Zvizdića (SDA) o neperspektivnoj nepokretnoj vojnoj imovini, koja je dobila podršku u Parlamentu BiH, objasnila zašto je njena stranka bila protiv i šta se može očekivati naredni mjesec.

Savjet ministara BiH je dobilo rok od 30 dana da pripremi i uputi u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom, što je godinama tačka spoticanja i dogovora vladajućih stranaka.

Novaković Bursać kaže da je SNSD glasao protiv jer, prema njenim riječima, nigdje u Ustavu BiH, što je priznato u preambuli Okvirnog zakona o privatizaciji preduzeća i banaka, ne piše da BiH ima pravo raspolaganja javnom državnom imovinom.

"Sve ono što je često javni argument, koji je citat iz Ustava, da sve što eksplicitno nije dato u nadležnost institucija BiH - pripada entitetima. Čak i taj Okvirni zakon je to priznao i lijepo rekao da nigdje u Ustavu BiH nema slova o imovini. Dakle ona po slovu Ustava pripada entitetima", kaže Novoaković Bursać za Klix.ba.

Drugi argument kojim se vodio SNSD jeste termin koji je Denis Zvizdić spomenuo u inicijativi, a tiče se regulisanja korištenja i upravljanja imovinom u lokalnim zajednicama.

"Zakon o stvarnim pravima RS ne poznaje tu terminologiju korištenja i upravljanja, već samo mogućnost vlasništva. Mislimo da Savjet ministara, bez obzira na to što je inicijativa prošla, neće biti u mogućnosti napraviti prijedlog zakona, jer neće imati šta da stavi u preambulu. Iz čega će u ustavnom okviru proisteći taj zakon, iz kojeg člana Ustava BiH?", pita se Novaković Bursać.

Ističe da SNSD ostaje otvoren da na koncu jedni druge, misleći na nivoe vlasti koji su ovlašteni za raspolaganje imovinom, ne sprečavaju u ekonomskom razvoju shodno ustavnom okviru u vezi s javnom imovinom i javnim dobrom.

Na pitanje kako pravda iznesene argumente kada je Ustavni sud BiH u više navrata donosio odluke protiv Republike Srpske kada je riječ o uknjižavanju vojne imovine na državu, Novaković Bursać kaže da se to dogodilo običnim preglasavanjem.

"Zbog toga mi u RS tvrdimo da se Ustavni sud BiH pretvorio u kreatora ustava, a ne u njegovog tumača. Taj sud izmišlja nešto čega u Ustavu nema. U Ustavu nema slova o tome, a Ustavni sud BiH presuđuje pozivajući se na međunarodnopravni kontinuitet države BiH, ali zaboravlja da tu postoji i zarez iza kojeg piše 'uz izmijenjenu unutrašnju strukturu'. Niko ne spori međunarodnopravni kontinutet BiH, ali se u kontinutetu osporava ono što piše da je izmijenjena unutrašnja struktura BiH, gdje se navodi da sve nadležnosti koje nisu date institucijama BiH pripadaju entetima. Tako piše u Ustavu", kazala je Novaković Bursać.

Za kraj ističe da je ova inicijativa prošla u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH jer nije bilo dvotrećinske većine za obaranje zbog činjenice da su stranke SDS, PDP i DNS bile suzdržane.

"Ipak, to je inicijativa. Vidjećemo kako će Savjet ministara napisati prijedlog zakona i kako će on proći u Savjetu ministara, iako je rok od 30 dana počeo da teče. Suština je u tome šta će pisati u preambuli", zaključila je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije