BiH

CIK BiH: Runićeva ne može biti opozvana u izbornoj godini

CIK BiH: Runićeva ne može biti opozvana u izbornoj godini
Foto: Ilustracija | CIK BiH: Jasan i nedvosmislen status načelnika Drvara

DRVAR, BANJALUKA - Dušica Runić, načelnica Drvara, protiv koje je nova skupštinska većina pokrenula opoziv, kaže da se neće povući sa čelne pozicije.

Smatra da bi smjena na ovakav način bila protivzakonita te tvrdi da se u izbornoj godini, prema važećim propisima, ne može smjenjivati načelnik opštine.

"A u slučaju da izglasana inicijativa bude rezultirala referendumom, narod me je birao i samo me narod može opozvati", rekla je Runićeva za "Nezavisne".

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, po svemu sudeći, slažu se s Runićevom, jer su saopštili da se, prema članu XI Zakona o izboru prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika opština u FBiH opoziv ne može sprovoditi u izbornoj godini.

"Na osnovu pomenutih zakonskih normi, status načelnice opštine Drvar Dušice Runiće je jasan i nedvosmislen", ističu u CIK BiH.

U međuvremenu, opštinski predsjednici DNS-a, SP-a i SNS-a Nikola Bosnić, Jasna Pećanac i Miroslav Jaglica, tvrde da je najvažniji razlog za pokretanje opoziva nerad skupštinske većine predvođene SNSD-om i činjenica da Runićeva nije predložila budžet za tekuću godinu.

"U nastupu političkog ludila i autizma, nesposobni za bilo kakav vid političke komunikacije, lokalni moćnici izdaju saopštenje za saopštenjem u kojima za svoj politički nerad i neznanje optužuju sve i svakoga ne želeći da priznaju da je isključiva krivica za novonastalo stanje posljedica njihove nesposobnosti", kažu oni.

SNSD, sa druge strane, za pokretanje opoziva Runićeve optužuju Marka Aćića iz DNS-a te ističe da će od Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, tražiti da spriječi njegovo imenovanje na funkciju direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS. Oni, naime, smatraju da je Aćić pokrenuo smjenu Runićeve, kako bi se razbilo jedinstvo srpskog naroda u FBiH.

U DNS-u, SP-u i SNS-u Drvara odgovaraju da su među onima koji su digli ruku za smjenu Runićeve i djeca poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca Vojske RS, a prozivke iz SNSD-a ocijenili su sramotnim.

"Valjda je Aćić postavljen da se brine o određenim kategorijama stanovništva, a ne o političkim partijama. Ima li kraja ovom ludilu", odgovaraju oni.

Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, kaže da iza Runićeve stoji i srbijansko rukovodstvo, ističući da bi pokretanje opoziva načelnice osam mjeseci prije redovnih izbora bilo "gubitak energije i novca".

"Treba se racionalno i domaćinski odnositi prema budžetu. Nije Srbija dala pare Drvaru da ih skupštinska većina troši na vanredne izbore", istakao je Radanović, a prenosi Srna. Za opoziv Runićeve glasalo je devet odbornika iz PDP-a, SNS-a, DNS-a, SP-a i HDZ 1990, dok iza Runićeve stoje SNSD i HDZ BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije