BiH

CIK BiH: Pokrenut postupak protiv 623 člana biračkih odbora

CIK BiH: Pokrenut postupak protiv 623 člana biračkih odbora
Foto: N.N. | CIK BiH: Pokrenut postupak protiv 623 člana biračkih odbora

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je danas da je pokrenula postupke utvrđivanja odgovornosti članova biračkih odbora angažovanih na lokalnim izborima 2020. godine zbog kršenja odredbi Izbornog zakona BiH.

Nakon izvršene analize rada biračkih odbora na lokalnim izborima 2020. godine u BiH, CIK je pokrenuo postupke utvrđivanja odgovornosti članova biračkih odbora zbog osnovane sumnje da su postupali suprotno odredbama Izbornog zakona BiH, saopšteno je iz CIK-a.

Kako navode, pokrenuti su postupci protiv 623 člana biračkih odbora sa 131 biračkog mjesta iz četiri osnovne izborne jedinice i to: Novi Grad (RS), Doboj, Srebrenica i Mostar.

"U konkretnim slučajevima radi se o postojanju osnovane sumnje da je došlo do najdrastičnijih kršenja Izbornog zakona BiH za koje je Centralna izborna komisija BiH ranije podnijela i krivične prijave nadležnim tužilaštvima jer je mišljenja da u tim slučajevima ima elemenata krivičnog djela", stoji u saopštenju.

Obzirom da je od izbora prošlo više od godinu dana, a da nema tužilačkih odluka, CIK BiH je odlučio pokrenuti postupke uz napomenu da će, ako u međuvremenu bude dizanja optužnica, CIK u tim slučajevima prekinuti postupke i dati prednost krivičnom gonjenju.

Na osnovu informacije da nadležna tužilaštva provode istražne radnje Centralna izborna komisija BiH danas je prekinula ranije pokrenute postupke utvrđivanja odgovornosti za 24 člana sa sedam biračkih mjesta iz pet izbornih jedinica (Gradačac, Teslić, Kakanj, Zavidovići i Gradiška), do donošenja konačne tužilačke odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije