BiH

CIK BiH: SNSD, SDA i HDZ BiH pobjednici opštih izbora

CIK BiH: SNSD, SDA i HDZ BiH pobjednici opštih izbora
CIK BiH: SNSD, SDA i HDZ BiH pobjednici opštih izbora

SARAJEVO - Savez nezavisnih socijaldemokrata - Milorad Dodik, Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica BiH pobjednici su opštih izbora u BiH održanih u nedjelju, 12. oktobra.

Prema nekompletnim i nezvaničnim danas objavljenim rezultatima, SNSD je izgubio samo u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH, gdje je kandidovao Željku Cvijanović, dok je za ostale organe i nivoe vlasti SNSD pobijedio SDS i njegove koalicione partnere.

Srpski član Predsjedništva BiH, prema preliminarnim nekompletnim rezultatima, biće Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promjene. Bakir Izetbegović (kandidat SDA) osvojio je najviše glasova u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva i time sebi osigurao drugi mandat na ovoj funkciji. Lider HDZ BiH Dragan Čović pobijedio je u trci za hrvatskog člana kolektivnog šefa države, ostavivši iza sebe kao drugoplasiranog Martina Raguža, predsjednika HDZ 1990.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, aktuelni predsjednik RS, osvojio je još jedan mandat na ovoj funkciji jer je na izborima dobio 10.840 glasova više od drugoplasiranog Ognjena Tadića, kandidata Saveza za promjene.

POREDAK: SDP BiH, pobjednička stranka u FBiH na proteklim opštim izborima iz 2010. godine, sada je prema rezultatima za sve nivoe vlasti iza SDA, a negdje i iza novoosnovane Demokratske fronte Željka Komšića i Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

U izborima za Predstavnički dom bh. parlamenta, od tri izborne jedinice u RS, SNSD je pobijedio u dvije, dok u trećoj još prednjači SDS. Iz pet izbornih jedinica u FBiH za Predstavnički dom državnog parlamenta, SDA je pobijedila u tri, u jednoj je trijumfovao HDZ BiH i u jednoj DF Željka Komšića.

Od devet izbornih jedinica za Narodnu skupštinu RS, SNSD je u šest njih osvojio najviše glasova, a u ostale tri najviše glasova birača dobio je SDS sa saveznicima -Strankom penzionera i Radikalnom strankom.

Podaci Centralne izborne komisije BiH (CIK) pokazali su da je, od ukupno 12 izbornih jedinica za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, SDA pobijedila u devet jedinica, dok je u ostale tri pobjednička stranka HDZ BiH s koalicionim partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora.

Po broju dobijenih glasova za Parlament FBiH slijede ih SBB, DF, SDP i HDZ 1990.

KANTONI: SDA i HDZ BiH mogu biti zadovoljne i nezvaničnim i nekompletnim rezultatima izbora za mandate u skupštinama deset kantona u FBiH. SDA je najviše glasova birača dobila u šest kantona: Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom, Srednjobosanskom i Sarajevskom kantonu. HDZ BiH, s partnerskim strankama iz HNS-a, pobijedio je u trci za poslaničke mandate u skupštinama Posavskog, Zapadnohercegovačkog, Hercegovačko-neretvanskog i Livanjskog kantona. U kantonima gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo, i u kojima je SDA trijumfovala, po rezultatima slijede DF, SBB i SDP.

Iz CIK-a su napomenuli da je sada preuranjeno govoriti o tome koliko je koja stranka osvojila mandata u parlamentima jer će to biti moguće utvrditi nakon što budu prebrojani glasovi sa svih biračkih mjesta i utvrđeni rezultati opštih izbora u BiH.

PREBROJAVANJE: Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a, rekao je da će tek u srijedu početi prebrojavati glasačke listiće birača koji su glasali putem pošte, u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima.

"Odbor za sigurnost općih izbora izvijestio nas je da je izborni dan, izuzev nekoliko slučajeva narušavanja javnog reda i mira, protekao na najvećem stupnju sigurnosti. CIK se pridružuje ovoj ocjeni", poručio je Mikić, dodavši da, bez obzira na medijske istupe čelnika nekih stranaka, nije bilo ozbiljnih kršenja izbornih pravila.

Rok za utvrđivanje rezultata je 30 dana od održavanja izbora i tek nakon tog dana moguće je CIK-u podnositi zahtjeve za ponovnim brojanjem glasova na "spornim" biračkim mjestima.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, proglasio je danas pobjedu svoje stranke i njega kao kandidata za predsjednika RS. Dodao je da je razlika između Željke Cvijanović, kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, i njenog protivkandidata Mladena Ivanića samo stotinu glasova u korist Ivanića. Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a, rekao je da bi Ivanić mogao pobijediti zahvaljujući prevazi koju će odnijeti bošnjački glasovi.

VEĆINA: Naglasio je da će koalicija SNSD-DNS-SP osvojiti dovoljnu većinu u Narodnoj skupštini RS za formiranje nove vlade, a Dodik je rekao da za predsjednika nove vlade i DNS i SNSD imaju mnogo dobrih kandidata. Radojičić je rekao da je SNSD osvojio stabilnu većinu i u Predstavničkom domu bh. parlamenta. Upitan da li je moguća koalicija sa SDS-om na nivou BiH, Dodik je rekao da je moguća saradnja s nekom od frakcija SDS-a. Primarno. Lider SNSD-a poručio je da računa na svoju koaliciju, a najavio je nastavak partnerstva i sa HDZ BiH.

Dodik je ocijenio da je najveći "politički magarac" ispao SDS, koji je izgubio predsjednika, parlament, a vrlo brzo treba očekivati i da će u toj stranci početi raskoli. Lider SNSD-a kazao je da mu je žao zbog rezultata na poziciji srpskog člana Predsjedništva BiH i da ne može da vjeruje da su Srbi na ovaj način odlučivali, znajući ko i kako podržava kandidata Saveza za promjene Mladena Ivanića, dodajući da su Ivanića podržavali Bošnjaci i predstavnici međunarodne zajednice.

MANDATI: Ognjen Tadić, kandidat Saveza za promjene za predsjednika RS, danas nije priznao poraz, ali je naglasio da njegov protivkandidat trenutno vodi s određenim brojem glasova.

Još jednom je napomenuo da su izborni rezultat odlučili oni koji su ostali kod kuće, dodajući da je zadovoljan rezultatom Saveza za promjene.

Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz RS, rekao je juče da je njegova pobjeda gotova stvar i da nema šanse da Cvijanovićeva dobije veći broj glasova.

Ivanić i Tadić su naglasili da Savez za promjene u parlamentu BiH ima dovoljan broj mandata da bude dio većine i da formira Savjet ministara, posebno jer je Ivanić već sada član Predsjedništva.

Demokratski narodni savez dobio je na izborima 60.000 glasova i time zabilježio rast veći od 50 odsto u odnosu na prethodne opšte izbore 2010, kada je osvojio 39.000 glasova, izjavio je predsjednik DNS-a Marko Pavić.

"Na svakim izborima DNS raste oko 50 odsto u odnosu na prethodne. Izuzetno smo zadovoljni rezultatom", rekao je Pavić.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da je na osnovu 78,78 odsto obrađenog glasačkog materijala ova stranka osvojila 5,06 odsto glasova za nivo Republike Srpske, što je nešto bolji rezultat u odnosu na prošle opšte izbore, kada je iznosio 4,23 odsto.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da vlast ni na jednom nivou u BiH neće moći biti formirana bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda i da će koalicija HNS-a biti sastavni dio svakog nivoa vlasti.

On je rekao da je koalicija stranaka HNS-a ostvarila nadmoćnu pobjedu sa više od 70 odsto osvojenih glasova u svim hrvatskim područjima, te da će on kao član Predsjedništva BiH imati oko 130.000 glasova.

Rekao je da je već razgovarao s liderima drugih stranaka, među kojima s Miloradom Dodikom (SNSD), Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Fahrudinom Radončićem (SBB), s kojima je analizirao rezultate izbora.

"U naredna dva do tri dana razgovaraćemo o koalicijama", dodao je Čović.

Najbolje rangirani kandidati u trci za Predsjedništvo BiH

Bakir Izetbegović 226.860

Fahrudin Radončić 187.005

Dragan Čović 117.537

Martin Raguž 86.306

Mladen Ivanić 279.822

Željka Cvijanović 278.845

Broj mandata

Iako u CIK-u tvrde da je prerano govoriti o broju osvojenih mandata u zakonodavnim tijelima, prve projekcije za parlament BiH iz RS pokazuju raspored po kojem SNSD ima sedam poslanika, SDS pet i po jedno poslaničko mjesto DNS, odnosno PDP/NDP.

Prve projekcije za Narodnu skupštinu RS pokazuju da sadašnji blok SNSD-DNS-SP ima apsolutnu većinu od 44 mjesta.

Preliminarne računice za državni parlament govore da bi SDA, umjesto sadašnjih sedam, mogla imati svojih devet ili deset poslanika. S obzirom na nedovljan broj obrađenih biračkih mjesta, za broj mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH još nema usaglašenih procjena za ovu, ali i ostale stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije