BiH

Pratite nas na Google news

CIK BiH ovjerio učešće 87 stranaka i 81 nezavisnog kandidata na izborima

CIK BiH ovjerio učešće 87 stranaka i 81 nezavisnog kandidata na izborima
Foto: Ilustracija | CIK BiH ovjerio učešće 87 stranaka i 81 nezavisnog kandidata za lokalne izbore
Anadolija

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj hitnoj sjednici nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka u prijavi, ovjerila prijave za 87 političkih stranaka za učešće na lokalnim izborima 2020. godine u BiH zakazanim za nedjelju, 15. novembra 2020. godine za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Time je ukupan broj ovjerenih partija za loklane izbore porastao na 130.

Među ovjerenim političkim strankama je i pet političkih stranaka koje su dostavile nove nazive koji će se koristiti u izborne svrhe ijedna politička stranka koja je dostavila pravosnažno rješenje o registraciji stranke iz sudskog registra.

Preostale ovjerene političke stranke su u cjelosti ili djelimično dostavile nedostajući broj validnih potpisa podrške birača.

Odbijena je prijava za učešće na izborima političke stranke Napredna Srpska-NS jer u ostavljenom roku nije otklonila nedostatak, odnosno nije dostavila novi naziv političke stranke koji bi se koristio u izborne svrhe.

Nakon otklanjanja nedostataka danas je CIK BiH ovjerila prijave za učešće na lokalnim izborima 2020. godine za 81 nezavisnog kandidata kao i četiri neovisna kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Odbijene su prijave za učešće na izborima za 16 nezavisnih kandidata jer ne ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Podsjetimo, CIK je 12. jula već ovjerio prve 43 stranke, mada će konačni spisak partija biti poznat naknadno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije