BiH

CIK BiH potvrdio pobjedu preminulog kandidata za načelnika u Travniku

CIK BiH potvrdio pobjedu preminulog kandidata za načelnika u Travniku
Foto: Nedžad Uglješa | CIK BiH potvrdio pobjedu preminulog kandidata za načelnika u Travniku

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH objavila je rezultate za ovogodišnje Lokalne izbore u BiH za 64 općinska vijeća, 55 Skupštine-Opštine, 119 načelnika, 14 gradskih vijeća u FBiH, pet skupština gradova, 21 gradonačelnika i za Skupštinu distrikta Brčko.

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu da će rezultati lokalnih izbora u izbornoj jedinici Zvornik biti potvrđeni nakon pravosnažne olduke o utvrđivanju rezultata na razini Skupštine  grada Zvornik.

Kazao je da će  izborni rezultati za Srebrenicu i Doboj biti utvrđeni nakon  što se završe postupci koje je pokrenuo CIK o utvrđivanju  povreda izbornog procesa  i eventulane odgovornosti izborne adminsitracije u Srebrenici i Doboju.

"Ovakvo pravno stajalište zauzelo je i Apelaciono vijeće Suda BiH nakon više žalbi političkih subjekata", kazao je Bakalar, dodavši da će se rezultati za ove opštine  potvrditi dopunskom odlukom.

Govoreći o izboru načelnika općine Travnik, Bakalar je rekao da su žalbe ocijenjene neosnovanim i da su potvrđeni izborni rezultati u Travniku.

"Obzirom da zbog smrti mandat načelniku u Travniku ne može biti dodijeljen, CIK će naknadno donijeti odluku o tome", rekao je Bakalar.

CIK  je donio ukupno sedam naredbi za ponovno brojanje glasačkih lisitća u 38 izbornih jedinica i na 122 biračka mjesta.

Bakalar je obavijestio kandidate da neće biti zvaničnog uručivanja certifikata, te da će poštom biti poslani, izuzev ako neko od načelnika, graodnačelnika bude želio da na posebnoj svečanoj sjednici mu budu uručeni certifikati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije