BiH

CIK BiH raspisao Opšte izbore

CIK BiH raspisao Opšte izbore
Foto: N.N. | CIK raspisao Opše izbore u BiH

SARAJEVO - Opšti izbori u Bosni i Hercegovini za sve nivoe vlasti biće održani 7. oktobra 2018. godine, objavila je danas Centralna izborna komisija BiH (CIK).

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici raspisala je predsjedničke i parlamentarne izbore u našoj zemlji.

Stanovnici Bosne i Hercegovine će u oktobru ove godine imati priliku birati članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poslanike za Predstavnički i dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike  RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za kantonalne skupštine u  FBiH.

Centralna izborna komisija BiH izbore je raspisala u skladu sa ustavima i važećim Izbornom zakonom BiH prema kojem je CIK dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o održavanju Opših izbora. Ovogodišnji izbori će biti osmi ošći izbori u BiH od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zvanična predizborna kampanja počeće 7. septembra, odnosno mjesec prije održavanja samih izbora. Opši izbori 2018. održaće se bez provedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i oni 2014. i 2010. godine, što znači da predstavnici iz reda ostalih i dalje neće moći da budu birani prvenstveno za članove Predsjedništva BiH i delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, na indirektnim izborima koji se provode nakon opših.

U međuvremenu političke stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH pokušaće naći riješenje u vezi s implementacijom odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, a koja se odnosi na neustavne odredbe izbornog zakona.

Parlamentarna skupština BiH može usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH do dana održavanja izbora s obzirom na to da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim odredbe koje se odnose na indirektni izbor delegata u domovima naroda, a ne direktni izbor zastupnika u zastupničkim domovima.

(NN/klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije