BiH

CIK: Izbori će koštati osam miliona KM, uvedeni noviteti

CIK: Izbori će koštati osam miliona KM, uvedeni noviteti
Foto: Ilustracija | CIK: Izbori će koštati osam miliona KM, uvedeni noviteti

SARAJEVO - Na predstojećim opštim izborima u BiH koji će biti održani 7. oktobra, pravo glasa će imati 3.381.963 građana. Izbori će koštati blizu osam miliona maraka. Napravljena su poboljšanja u glasačkom procesu, naglasili su iz Centralne izborne komisije BiH.

Centralna izborna komisija je pored odluke o raspisivanju izbora, donijela još nekoliko odluka.

Dio odluka se tiče rokova za političke subjekte. Između ostalog se to odnosi na ovjeravanje kandidatskih listi političkih stranaka i koalicija.

"Centralna izborna komisija je napravila poboljšanja u glasačkom procesu", rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednik ove institucije.

"CIK je stvorio uslove za unapređenje procesa. Rukovodili smo se sugestijama OSCE-a, lokalnih i regionalnih autoriteta", kazala je.

Uprkos postojanju utvrđenih poteškoća u radu opštinskih izbornih i biračkih komisija u pojedinim opštinama, Hadžiabdićeva je naglasila da to neće ugroziti izborni proces.

"U 27 općina je zastarila oprema za rad", ukazala je Hadžiabdić.

Ona je istakla da od osam miliona maraka, koliko će trebati za održavanje izbora, 4,7 miliona će biti izdvojeno za rad biračkih odbora, 1,2 miliona za štampanje i pakovanje glasačkih listića i 565.000 maraka za pošiljku izbornog materijala izvan BiH.

Uveden je i novitet na izborima, a tiče se boje hemijskih olovaka koje će se koristiti.

"Glasački listići će se popunjavati isključivo plavim olovkama, a birački odbori će koristiti crvene olovke prilikom obrade listića", objasnila je Hadžiabdić.

Ona je naglasila i to da više neće biti potrebni posebni obrasci za svakog kandidata, već da će postojati jedan obrazac za svaku političku stranku.

"Neće više biti potrebno osam i po hiljada obrazaca, kao što je to bio prije slučaj", rekla je Hadžiabdić.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije