BiH

Pratite nas na Google news

CIK: Obavjestićemo Tužilaštvo u sumnjivim biračima

CIK: Obavjestićemo Tužilaštvo u sumnjivim biračima
Foto: N.N. | CIK: Obavjestićemo Tužilaštvo u sumnjivim biračima
Srna

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK)BiH primila je pedesetak prijava birača za glasanje izvan BiH na predstojećim izborima za koje postoji sumnja u krivotvorenje dokumenata, odnosno u ispravku datuma roka važenja ličnih dokumenata, izjavila je stručni saradnik za odnose s javnošću CIK-a Maksida Pirić.

"Pojavile su se određene sumnje u činjenje krivičnog djela, ali u ovom trenutku ne možemo govoritio o tome dok se to ne obradi, dokumentuje i ne proslijedi nadležnim tužilaštvima. Takođe, imali smo slučajeva da smo za jedno lice primili više prijava za glasanje izvan BiH sa različitih adresa i na različite adrese u inostranstvu. I tu imamo određene sumnje u zloupotrebe", rekla je Pirićeva.

Ona je podsjetila da je obaveza CIK-a da, ukoliko ima određene sumnje o činjenju nekog krivičnog djela, o tome obavijesti nadležno tužilaštvo.

"Pozvali smo birače koji su se prijavili da glasaju izvan BiH, čije smo prijave uvažili, da provjere adrese koje su navedene u našoj veb aplikaciji, gdje smo mi uzimali samo posljednju prijavu, odnosno adresu navedenu u posljednjoj primljenoj prijavi za registraciju", rekla je Pirićeva za portal "Kliks".

CIK je od 8. maja do 24. jula primio oko 90.000 prijava birača koji žive u inostranstvu, a žele da glasaju na oktobarskim izborima u BiH. Ovo je za oko 20.000 birača više u odnosu na prethodni izborni ciklus.

Najveći broj prijava stigao je iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Austrije, Švedske i Danske.

Pirićeva nije mogla da precizira iz kojih zemalja je stiglo najviše nevažećih, odnosno sumnjivih prijava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije