BiH

Srbija dobija priliku da postane lider u regionu

 Srbija dobija priliku da postane lider u regionu
Srbija dobija priliku da postane lider u regionu

BANJALUKA, BEOGRAD - Uspješnim prevazilaženjem ozbiljnog međunarodnog incidenta, napada na Aleksandra Vučića, premijera Srbije, u Srebrenici, ta zemlja položila je test za nosioca stabilnosti i dobila je podršku SAD i EU, a posebno Njemačke, da postane lider u regionu, smatraju analitičari i naši sagovornici.

Predstojeća posjeta Predsjedništva BiH u srijedu Beogradu mogla bi se pokazati istorijskom, jer će, ako poruke mira Srbije budu prihvaćene, to biti posljednji preduslov da Srbija stekne puno povjerenje važnijih međunarodnih faktora.

Naši sagovornici, koji su željeli da ostanu anonimni, ukazuju na to da Srbija prvi put pokazuje snagu koja je prije samo nekoliko mjeseci bila nezamisliva: Srbija je nedavnim "odmjeravanjem snaga" sa Zagrebom uspjela izvojevati važnu diplomatsku pobjedu time što su mnoge zapadne zemlje, na sugestiju Srbije, otkazale učešće vojnih delegacija na paradi u Hrvatskoj povodom akcije "Oluja", a Srbiji je, kako smatraju naši sagovornici, pomoglo to što se pokazao snažan kontrast između sve desnijih poruka na hrvatskoj političkoj sceni s jedne strane i sve umjerenijih, pomirljivijih i odmjerenijih izjava koje dolaze iz Beograda.

Da postoji osnovana sumnja da je incident u Srebrenici organizovan, potvrdili su prilično direktno i sam Vučić, ali i njegov ministar policije Nebojša Stefanović, koji je danas tim povodom održao i konferenciju za novinare.

"Srbija neće odustati od toga da se do kraja raščisti cijela situacija i da izađe na vidjelo ko u našem regionu radi protiv pomirenja Srba i Bošnjaka, koje je ključ za stabilniji Balkan", rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da Srbija nema direktne ingerencije nad istragom u Potočarima, ali da ima svoje podatke i da će sačekati da se nadležni istražni organi u BiH izjasne o tom slučaju.

"Očekujem da će se pokazati efikasnost i da će svi koje smo očima videli da su pokušali linč našeg premijera odgovarati vrlo brzo", rekao je Stefanović.

Vučić je danas u intervjuu beogradskoj Politici ponovio tvrdnje da je incident u Srebrenici bio organizovan i potvrdio da Srbija neće reagovati kako neki očekuju, jer prvi put u dugo vremena mijenja svoju spoljnu politiku.

"Danas veoma dobro razumemo međunarodne odnose. Ono što smo prošli proteklih mesec dana pokazuje da je Srbija mnogo naučila, da je napredovala, da vodi pametniju politiku. Neću da govorim da li je ona mudra, ali daje rezultate", rekao je on, podvukavši da je politika Srbije put ka EU i tradicionalno prijateljstvo s Rusijom.

Dušan Janjić, ugledni beogradski analitičar, smatra da je Srbija dobila obećanje EU, na prethodnoj berlinskoj konferenciji, i SAD za finansijsku pomoć za sprovođenje reformi i lidersku ulogu u regionu u zamjenu da bude faktor stabilnosti.

Po Janjićevom mišljenju, i nedavni susret sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, predstavlja pokušaj Vučića da smanji napetost koja je izazvana najavom referenduma o stanju u pravosuđu.

Janjić kaže da Vučić neće ni po koju cijenu ući u sukob sa SAD i Velikom Britanijom, ali da će i dalje pokušavati davati institucionalnu podršku RS koliko bude mogla.

On ističe da Srbija i nema mnogo izbora: Srbiji je potreban novac za reforme i ekonomski oporavak, a taj novac, po Janjićevom mišljenju, može doći samo sa Zapada i kroz otvaranje puta pregovora o članstvu u EU.

On smatra da ni EU ni SAD više nemaju namjeru vojno intervenisati na Balkanu i da svojom politikom žele da stabilizuju prilike. Svjesni su, kaže, krhkosti mira na Balkanu i kako incidenti poput napada na Vučića ili referendum u RS mogu lako poremetiti mir.

Janjić ocjenjuje da će konfrontacija Zapada i Rusije trajati još najmanje deceniju ili dvije i da Zapad ne želi na Balkanu povlačiti novu liniju fronta te da se SAD i Rusija nadmeću na Balkanu za saveznike i da će i jedna i druga zemlja tražiti partnere.

Građani dojavljuju MUP-u

Pokušali smo danas da provjerimo navode da su se Policiji RS javili građani koji tvrde da poznaju osobe za koje se smatra da su organizovale ili učestvovale u napadu na Aleksandra Vučića, premijera Srbije, u Potočarima, ali nam se niko od odgovornih u MUP-u RS nije javljao na telefone.

Prema informacijama objavljenim u petak, građani su na fotografijama osoba koja se dovode u vezu sa ovim napadom, a koje je objavio MUP RS, u svojim dojavama prepoznali lica Almira Merdića, Eledina Himzića, Muje Dizdarevića i Fahira Hadžana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije