BiH

Čavara: Hrvati u FBiH za razgovor o budućnosti BiH

Čavara: Hrvati u FBiH za razgovor o budućnosti BiH
Foto: N.N. | Čavara: Hrvati u FBiH za razgovor o budućnosti BiH
N.N.

Poziv Republike Srpske Federaciji na razgovor o budućnosti BiH prihvatio je predsjednik Federacije Marinko Čavara.

Čavara kaže da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor. Za sada, Bošnjaci odbijaju i svaki pokušaj sa njima osuđen je na neuspjeh.

Za Hrvate, ključna tema je - kako ispraviti devijaciju u izbornom zakonodavstvu, koja omogućava da hrvatske i srpske predstavnike u Federaciji biraju predstavnici trećeg, bošnjačkog naroda.

Podsjećamo, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla da će se uskoro vidjeti da li Srpska ima partnera za dijalog o budućnosti BiH.

Federacija je ipak spremna za dijalog o budućnosti BiH, iako se tome snažno protivi SDA, koja sa HDZ-om drži vlast.

Predsjednik tog entiteta Marinko Čavara za RTRS kaže da ga stav SDA ne obavezuje, dok razgovor o budućnosti BiH vidi kao dobru namjeru iz Republike Srpske i nasušnu potrebu Hrvata, koje Bošnjaci sve više majorizuju.

"Mislim da je jasno da je razgovor, u ovom formatu, naroda i entiteta neophodan bez obzira što neki osuđuju taj postupak, ja ga smatram dobronamjernim", rekao je Čavara.

Objašnjava da je o međuentitetskom i dijalogu tri konstitutivna naroda već razgovarao sa predsjednicom Republike Srpske koja je najavila da će predstavnicima vlasti u Federaciji dostaviti zvaničanu verziju dokumenta kao osnovu za dijalog.

"Mi govorimo o budućnosti. Zašto? O budućnosti, dakle o onome o čemu treba da pričaju dva entiteta i tri konstitutivna naroda, prosto zato što mi u BiH funkcionišemo na osnovu te matrice", istakla je Cvijanović.

Sve izvjesniji dijalog predstavnika Srpske i Federacije, za SDA previše "miriše" na mirni razlaz, zato je ta stranka ponudu o razgovorima o budućnosti BiH u startu odbacila.

"Ono što mi se učinilo prilično neprimjerenim a imala sam priliku da kroz razgovore sa pojedinim ambasadorima i zvaničnicima u Sarajevu da čujem. Vi pravite Tim za pregovore o kako su rekli mirnom razlazu, nigdje se ne spominje jedna takva konstrukcija", dodala je predsjednica Srpske.

Čavara navodi da se mogućnost mirnog razlaza nepovratno izgubila prije početka sukoba.

"Kada smo imali i od Evrope različitih rješenja i uređenja BiH i mislim da je bošnjačka strana prvenstveno odbila takav prijedlog. Prema tome prijedlog za razgovor o budućnosti svih nas u BiH nema alternative. Hajdemo na nivou konstitutivnih naroda da razgovaramo kako ćemo urediti ovu BiH u kojoj živimo da je doživimo kao svoju", rekao je Čavara.

Saznajemo da je shodno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske izabran Pregovarački tim za dijalog sa predstavnicima Federacije, ali imena još nisu javno objelodanjena.

U Federaciji čekaju zvaničan poziv, nakon čega će se znati format i teme dijaloga koji bi prema prvim reagovanjima mogao da bude srpsko-hrvatski razgovor, jer Bošnjaci u tome ne žele da učestvuju, bar je takav stav SDA.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije