BiH

Čavara: Teško će se steći uslovi za lokalne izbore

Čavara: Teško će se steći uslovi za lokalne izbore
Foto: N.N. | Čavara: Teško će se steći uslovi za lokalne izbore

SARAJEVO - Predsjednik Federacije BiH (FBiH) Marinko Čavara ocijenio je da će se teško steći uslovi za lokalne izbore ukoliko epidemija virusa korona potraje sljedećih mjeseci.

Čavara je za "Večernji list", izdanje za BiH, rekao da Centralna izborna komisija (CIK) pet mjeseci prije izbora treba da odredi rokove, a onda treba postići dogovor svih političkih stranaka o tome hoće li biti odgođeni izbori, i to "bez vođenja novih ratova zbog svih izazova koji nas očekuju".

Govoreći o smjeni u Kriznom štabu FBiH, Čavara je ocijenio da tu odluku treba poništiti jer sada u tom tijelu nema resora zdravstva.

"Ovakav Krizni štab FBiH može postati samo nečije sredstvo za manipulaciju i zloupotrebe. Nažalost, to je nastavak dijela politike bošnjačkih stranaka iz Sarajeva koje smatraju da treba iskoristiti i ovaj trenutak kako bi potpuno centralizovali FBiH", istakao je Čavara i dodao da svaki normalan čovjek zna da je to glupo, da se radi o nasilju i nanosi štetu svima.

Prema njegovim riječima, mnogima i ovakva situacija služi da bi popravili vlastiti rejting koji je znatno poljuljan obavljanjem dužnosti i pokušavaju se dobiti političke prednosti nad predstavnicima Hrvata.

Komentarišući blokadu rada Parlamenta FBiH nakon slučaja preglasavanja u federalnoj Vladi, Čavara ističe da se na ovaj način, u vrijeme krize, u FBiH želi upravljati politički jednostrano.

On naglašava da Vlada ne može preuzeti ovlaštenja Parlamenta, odnosno da jedan mali dio izvršne vlasti preuzme potpunu vlast u FBiH, što je neprihvatljivo.

"Možda se neko neće složiti sa mnom, ali ovo je jedna vrsta državnog udara. Ako na bilo koji način onemogućavate rad državnih institucija, pokušavate spriječiti rad zakonodavnih vlasti, onda raniji navodi nisu bez utemeljenja", naglasio je on.

Čavara ističe da se sve dominantne bošnjačke stranke izjašnjavaju kao građanske, a u suštini su jednonacionalne i sve su usmjerene ka stvaranju unitarne FBiH, a onda i BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije