BiH

Čavić: Očuvanje nacionalnog identiteta Srba obaveza Srpske i Srbije

Čavić: Očuvanje nacionalnog identiteta Srba obaveza Srpske i Srbije
Foto: Instagram/NDP | Čavić: Očuvanje nacionalnog identiteta Srba obaveza Srpske i Srbije

BANJALUKA - Predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da je očuvanje nacionalnog identiteta Srba obaveza Republike Srpske i Srbije, te da je mnogo toga usaglašeno sa vlastima u Beogradu, poput zaključka da se 15. septembar obilježava kad Dan srpskog jedinstva.

Čavić je rekao da Srbi u Srpskoj i Srbiji imaju zajedničku istoriju, pripadaju istom narodu, a atak na srpske nacionalne vrijednosti je i atak na institucionalni položaj srpskog naroda, u bilo kojoj državi da se nalazi.

"Ono što smo ranije držali na simboličnom nivou, danas treba da pomaknemo u praktičnom smislu, prije svega da izgradimo zajednički nacionalni odnos prema nekoliko pitanja", izjavio je Čavić novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je u Drugom svjetskom ratu nad Srbima počinjen genocid od Nezavisne Države Hrvatske, te da oni koji su bili njegovi kreatori moraju da nose taj teret.

"Sa Srbijom radimo zajedničku politiku da se uspostavi jedinstven datum obilježavanja naše nacionalne tragedije i genocida koji smo preživjeli. Nemamo nikakvog razloga da izbjegavamo da govorimo da smo bili izloženi NATO agresiji i da smo imali žrtve, ali i `Oluju`, najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata", naglasio je Čavić.

On je podsjetio da Srpska, prema Dejtonskom sporazumu, ima pravo na uspostavljanje specijalnih i paralelnih veza sa susjednim državama i da je, pored sporazuma sa Srbijom, namjeravala da isti potpiše i sa Crnom Gorom, ali tamošnja vlast na čelu sa Milom Đukanovićem za to nije imala razumijevanja, volje ni želje.

"Njihov politički pristup je bio negiranje Srpske kao faktora regionalnih političkih odnosa i vlast DPS-a je isključivo gradila odnose sa BiH, negirajući da najveći broj svih prioriteta nije na BiH, već na entitetima", rekao je Čavić.

Čavić je izrazio nadu da će promjena vlasti u Crnoj Gori omogućiti da se u nekom periodu uspostavi sporazum o specijalnim i paralelnim vezama te zemlje sa Srpskom.

Vlada Republike Srpske usvojila je nedavno zaključak da se 15. septembar obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Očekujemo dobar izborni rezultat

Predsjednik NDP-a očekuje da će ova stranka ostvariti dobar rezultat na predstojećim lokalnim izborima i da će i dalje ostati prepoznatljiva po svim rezultatima dosadašnjeg rada.

"Zadovoljni smo radom naših kadrova u vršenju vlasti na lokalnom nivou, ali i radom naših predstavnika u republičkim institucijama i drugim mjestima u okviru republičke koalicije", rekao je Čavić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva stranke.

On je uvjeren da politički blok, kojem pripada NDP, ima šansu da pobijedi u najvećem dijelu lokalnih zajednica na narednim izborima u Republici Srpskoj.

Čavić vjeruje da će učešće NDP-a u republičkoj vlasti biti podstrek ljudima da glasaju za njih, te je dodao da su prosječne plate u Srpskoj prvi put veće nego u Federaciji BiH, što je, istakao je, direktna posljedica zakona koji je predložilo Ministarstvo privrede i preduzetništva na čijem čelu je kadar ove stranke.

On se nada da će taj trend biti nastavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije