BiH

Centar za migrante ipak će biti u Velikoj Kladuši

Centar za migrante ipak će biti u Velikoj Kladuši
Foto: MBBiH | Centar za migrante ipak će biti u Velikoj Kladuši

SARAJEVO - Operativni štab za pitanje migracija u BiH zaključio je na sjednici da treba nastaviti jačanje kontrole granice i ubrzati smještaj migranata, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina će nastaviti jačanje kontrole granice u cilju smanjenja broja ilegalnih migranata koji ulaze u našu zemlju. Pritisak migranata na istočnu granicu BiH raste, ali je istaknuto da pojačanja Graničnoj policiji BiH, koju pružaju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i policija Republike Srpske daje rezultate što je vidljivo i po znatno većem broju odvraćenih migranata pri pokušaju ilegalnog ulaska u BiH.

Korišćenje kapaciteta ovih agencija biće nastavljeno i ubuduće te je predsjedavajući Štaba Dragan Mektić istakao da je iz budžetske rezerve, za plaćanje troškova smještaja i ishrane policijskih službenika izdvojeno oko 460.000 KM, citat je iz saopštenja.

Operativni štab je prihvatio i ponudu Federalne uprave policije da bude ispomoć Graničnoj policiji BiH čiji pripadnici će u narednom periodu takođe biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice BiH.

Nakon određivanja lokacija prihvatnih centara za migrante, usaglašenih s predstavnicima lokalnih zajednica, iduće sedmice će početi rekontrukcija objekata u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, dok se istovremeno adaptira Hotel "Sedra" u Cazinu. U ovom objektu već se nalazi 150 migranata, uglavnom porodice s djecom, a iduće sedmice biće smješteno još 50 osoba.

Štab je prihvatio da privremeni prihvatni centar bude u objektu "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši, a Mektić najavio da će uskoro posjetiti ovu opštinu i s predstavnicima  lokalne zajednice razgovarati o preostalim tehničkim detaljima.

Danas je razgovarano i o jačanju kapaciteta Službe za poslove sa strancima BiH, a dogovoreno i da zbog povećanog priliva migranata na području koje pokriva Terenski centar Bijeljina, SPS organizuje rad i tokom vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije