BiH

"Centralizacija BiH ne smije biti dozvoljena"

"Centralizacija BiH ne smije biti dozvoljena"
Foto: Srna | "Centralizacija BiH ne smije biti dozvoljena"

BANJALUKA - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da se antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH ogleda u odluci o poljoprivrednom zemljištu i usmjereno je ka centralizaciji BiH, što ne smije biti dozvoljeno.

"Time je narušena dejtonska struktura BiH u omjeru 49 prema 51 odsto. Nažalost, Ustavni sud BiH donosi političke odluke koje su usmjerene ka centralizaciji BiH i kako onda da govorimo o njihovoj legitimnosti", rekao je Žunić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koja se održava na prijedlog predsjednika Srpske.

On je istakao da je Ustavni sud BiH politički instrument, a ne tumač Ustava BiH.

"Jasna je veza visokih predstavnika u BiH i Ustavnog suda BiH, iako evropski zvaničnici kažu da BiH ne može u EU sa međunarodnim protektoratom. Bošnjačka politička elita se ponaša kao nedoraslo dijete koje treba staratelja. Republici Srpskoj to nije potrebno, jer imamo sposobne ljude", dodao je Žunić.

On je naglasio da će sa ovakvim stavovima Bošnjaka sve manje biti BiH.

"Pred nama su teške odluke i ovo je pitanje sadašnje generacije političara koja budućim generacijma ne smije ostaviti neriješena pitanja", zaključio je Žunić.

Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da Ustavni sud BiH funkcioniše bez ustavnog zakona, koji je potrebno donijeti.

Stevanovićeva je rekla da je takvo neuređeno stanje korisno za neke politike, poput one SDA.

"Strane sudije, koje rade u Ustavnom sudu, kose se sa suverenitetom jedne zemlje, ali i su politički korisne za neke da uz pomoć njih preglasavaju sudije iz reda druga dva naroda, kada se donose važne odluke", rekla je Stevanovićeva tokom poslaničke rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koja se održava na prijedlog predsjednika Republike Srpske.

Ona je navela da je nedopustivo da Ustavni sud bude kreator, a ne tumač Ustava BiH.

"Ponašajući se kao kreator znatno je izmijenio dejtonsku strukturu BiH i to je nedopustivo. Zbog toga je Ustavni sud jedan od generatora političke i pravne nesigurnosti i pravnog nasilja, a sada narušava i teritorijalni integritet Srpske", rekla je Stevanovićeva.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da je posljednja i sporna odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske neustavna, te usmjerena protiv interesa Srpske i Dejtonskog sporazuma.

"Na tu odluku Ustavnog suda treba reagovati i mi ćemo glasati za zaključke koje je ranije iznijela predsjednik Srpske", rekao je Stanić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koja se održava na prijedlog predsjednika Republike Srpske.

On je rekao da je bitno da se usvojeni zaključci sprovode.

Stanić je dodao da se vlast i opozicija trebaju dogovarati uvijek kada su istinski ugroženi interesi Srpske, te da na tom planu ne smije biti politikantstva.

Ustavni sud BiH je ranije donio odluku kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim, te kojom se pomenuto zemljište Srpske proglašava državnom imovinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije