BiH

Čerek tražio novac i za Socijalističku partiju

Čerek tražio novac i za Socijalističku partiju
Čerek tražio novac i za Socijalističku partiju

BANJALUKA - Milivoje Šormaz, vlasnik firme "Limikom" iz Banjaluke, izjavio je danas u banjalučkom Okružnom sudu da mu je Milovan Čerek u septembru predložio da uplati 10.000 KM kao donaciju Opštinskom odboru Socijalističke partije, a da će se Čerek zauzeti da Šormazovoj firmi bude isplađeno 250.000 KM s računa brodske "Toplane".

Specijalno tužilaštvo RS tereti Čereka, inače bivšeg načelnika opštine Brod, da je osim 126.000 KM mita, koje je uzeo od preduzeća "2D Živković", uticao i na direktora JP "Gradska toplana" Brod da odobri isplatu dijela dospjelih dugovanja preduzeću "Limikom" d.o.o. Banjaluka i to po osnovu ugovora o isporuci lož-ulja.

Za to "posredovanje" Čerek je na dan hapšenja, 14. septembra ove godine, od direktora i vlasnika "Limikoma" primio 10.000 KM.

Šormaz je tokom današnjeg svjedočenja ispričao da mu se optuženi Čerek u razgovoru požalio da SP nedostaje novac za kampanju na lokalnim izborima.

Kada je došao u Čerekovu kancelariju u Brodu, Šormaz kaže da mu je optuženi pokazao jednu fakturu na kojoj je bilo upisano 13.000 KM za potrebe predizborne kampanje.

"Zaključio sam da mu toliko treba novca", dodao je Šormaz, podsjetivši da je po odlasku iz Banjaluke ponio dvije koverte u kojima se nalazilo po 5.000  KM, a koje je nakon sastanka predao Čereku.

Šormazovo svjedočenje otkrilo je i da je Čerek imao tri mobilna telefona.

Zanimljivo je bilo svjedočenje Željke Anđelić, načelnice Odjeljenja za finansije u Brodu, koja je izjavila da je radila uvijek onako kako bi joj rekao optuženi Čerek.

Anđelićeva se danas nije mogla sjetiti da li je Odjeljenje za finansije dostavilo obavještenje firmi "2D Živković" o penalima u ukupnom iznosu od 42.000 KM, a koje je, kako je izjavila, odredio upravo Čerek.

Damir Živković vlasnik firme "2D Živković", danas je podsjetio da je optuženi Čerek stalno pritiskao njihovu firmu ukoliko ne bi uplatiti odgovarajuće iznose.

Živković je tako naveo i da je Čerek zajedno sa svojim saradnikom Borom Miloševićem jednom prilikom izjavio da će zbog neredovnih isplata biti kažnjeni penalima, ali taj ugovor firma nikada nije dobila zvanično i napismeno.

Đurđica Teodosić, svjedok, tehničar željezničkih vozila zaposlena kao sekretarica u OO SP Brod, izjavila da je Čerek od 2010. do ove godine uplaćivao iznose od 5.000 KM kao vlastite donacije partiji.

Prisjetila se dana kada je Čerek uhapšen, dodavši kako joj je tog dana optuženi dao kovertu u kojoj je bilo 21.500 KM.

Kovertu je odnijela kući, a nakon poziva da donese ključeve od Čerekove kancelarije tokom njegovog hapšenja, Teodosićeva kaže da je slučajno zaboravila torbu s kovertu u automobilu svoje prijateljice.

Prijateljica Danijela Vinketa u svom svjedočenju je rekla da Teodosićeva inače nije zaboravljala svoje stvari, iako ju je često vozila na posao i slično.

Čerek častio svjedoke

Milovan Čerek, optuženi za primanje 136.000 KM, i dalje živi galantno.

Naime, tokom današnje pauze na suđenju u lokalu u blizini banjalučkog Okružnog suda počastio je svjedoke Specijalnog tužilaštva RS.

Čerek je ceh svjedocima, kako saznajemo, platio novčanicom od 100 evra i strpljivo sačekao kusur. Možda su upravo zbog ovog čašćavanja pojedini svjedoci ipak bili i pomalo "zbunjeni" tokom kasnijih svjedočenja, ali to nije uticalo na suštinu njihovih iskaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije