BiH

Cikotić: Proglasiti "Lipu" privremenim prihvatnim centrom

Cikotić: Proglasiti "Lipu" privremenim prihvatnim centrom
Foto: Anadolija | Cikotić: Proglasiti "Lipu" privremenim prihvatnim centrom

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić nada se da će Savjet ministara donijeti odluku da migrantski kamp "Lipa" kod Bihaća bude proglašen privremenim prihvatnim centrom, u kojem bi u narednih nekoliko mjeseci imali uslove za trajan i kvalitetan smještaj od 6.000 do 8.000 migranata, koliko ih gravitira prostorom BiH.

"U najvećoj mogućoj mjeri smo iscrpili vlastite mogućnosti. Pripremili smo konačno odluku o proglašenju `Lipe` za privremeni prihvatni centar, tako da očekujem da će na današnjoj sjednici Savjeta ministara to potvrditi", istakao je Cikotić na okruglom stolu "Migrantska kriza – BiH 2020" u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, postoji plan da se sa donošenjem te odluke raspoloživi kapaciteti privremenih prihvatnih centara na prostoru BiH, prije svega "Bire", iskoriste za privremeni smještaj migranata na period od dva do tri mjeseca, dok se kamp "Lipa" ne pripremi za dugotrajan boravak migranata.

Cikotić je rekao da je Ministarstvo bezbjednosti setom mjera uspjelo da značajno redukuje određeni broj migranata na prostoru BiH, odnosno smanji njihov priliv kroz istočnu granicu, te istakao da ne smatra da će se migrantska kriza završiti brzo i lako.

Govoreći o okruglom stolu, Cikotić je istakao da je riječ o skupu od velikog značaja, sa interdiscilinarnim pristupom o temi koja proizvodi političke, ekonomske, bezbjednosne, socijalne, kulturološke, zdravstvene i druge posljedice na BiH.

"Smatramo da iz različitih iskustava, viđenja i ideja, Ministarstvo bezbjednosti i druge organizacije koje se bave upravljanjem migrantskom krizom mogu imati značajne benefite, te da će ovaj okrugli sto proizvesti više korisnih preporuka koje će biti ugrađene u plan mjere i aktivnosti za upravljanje migrantskom krizom", rekao je Cikotić.

Koordinator za humanitarne operacije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Dražen Rozić rekao je da je moguća humanitarna kriza na području Unsko-sanskog kantona.

Rozić je istakao da će u BiH tokom zime biti problem za smještaj oko 2.500 migranata, tako da u ovom trenutku nedostaje jedan prihvatni centar tog kapaciteta.

"U ovom trenutku `Bira` bi bila najidealnija, jer nema vremena za uspostavljanje nekog novog centra, iako postoje sredstva EU za tu namjenu", naglasio je Rozić, te dodao da bi bilo idealno da Savjet ministara donese odluku o proglašenju "Lipe" za privremeni prihvatni centar.

Prema njegovim riječima, sredstvima EU značajno je unaprijeđena situacija u migrantskim kampovima kada je riječ o borbi sa pandemijom virusa korona, dok migranti van centara nemaju nikakav zdravstveni nadzor, tako da postoji mogućnost širenja kovida 19.

Rozić je rekao da su svi prihvatni centri za migrante popunjeni, navodeći primjer kampa u Blažuju, čiji je kapacitet 2.400 lica, a u njemu je smješteno više od 3.000 migranata.

Predstavnik Asocijacije za upravljanje rizicima "Azur" Haris Delić rekao je da u BiH mora postojati institucionalna saradnja, od lokalnog do nivoa BiH.

Današnji okrugli sto, u organizaciji Ministarstva bezbjednosti, IOM-a i "Azura" je interdisciplinarnog karaktera, a okupio je predstavnike institucija koje su zadužene za upravljanje migrantskom krizom u BiH, te akademske zajednice i civilnog društva.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije