BiH

Cikotić obećao efikasnije upravljanje migrantskom krizom

Cikotić obećao efikasnije upravljanje migrantskom krizom
Foto: N.N. | Cikotić obećao efikasnije upravljanje migrantskom krizom

BIHAĆ - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, nakon današnjeg sastanka s premijerom USK Mustafom Ružnićem i predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona, najavio je kvalitetnije upravljanje migrantskom krizom.

Cikotić je istakao kako Ministarstvo na čijem je čelu priprema novi operativni plan kako bi se smanjio pritisak migranata na Unsko-sanski kanton, a teret krize napokon ponijele institucije na državnom nivou.

"Ovo je globalno pitanje koje se, nažalost, negativno reflektuje na našu zemlju. Problem u ovome trenutku jeste što su nadležne instuticije u proteklim godinama bile neefikasne, pa se sav teret migrantske krize prelama preko Unsko-sanskog kantona", kazao je Cikotić.

On je najavio brze efekte današnjeg sastanka, kazavši da će se to vidjeti u narednim sedmicama i mjesecima. Zadovoljstvo ishodom sastanka izrazio je i Ružnić, naglasivši kako je neophodno uspostaviti efikasnu koordinaciju svih domaćih institucija i međunarodnih organizacija koje su zadužene za problematiku migrantske krize.

"Ministar Cikotić nam je predstavio široki plan mjera i nadam se kako će to ovoga puta ishoditi kvalitetan odgovor. Nadam se da ćemo nakon tri godine u Unsko-sanskom kantonu to i osjetiti. Idemo zajedno raditi na terenu i upravljati krizom", poručio je Ružnić.

On je dodao kako na području Unsko-sanskog kantona ima oko 7.200 migranata, od čega je njih 3.500 smješteno u prihvatnim centrima, a 3.700 luta ulicama.

Prema njegovim riječima, policija je samo u prvih šest mjeseci ove godine u Unsko-sanskom kantonu legitimisala više od 23.000 ilegalnih stranih državljana. Nakon susreta s kantonalnim zvaničnicima Cikotić je održao sastanak i sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, koji ga je upoznao s problemom migrantske krize koji posljednje tri godine pritiska ovaj grad. Protokolom njegovog boravka u Unsko-sanskom kantonu predviđen je i obilazak migrantskog centra Lipa, nadomak Bihaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije