BiH

Članovi CIK-a traže zaštitu zbog prijetnji

Članovi CIK-a traže zaštitu zbog prijetnji
Foto: Nedžad Uglješa | Članovi CIK-a traže zaštitu zbog prijetnji

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH danas je saopštila da će bezbjednosnim agencijama u BiH uputiti dopis kojim će biti zatražena procjena bezbjednosti članova CIK-a s obzirom na, kako ističu u ovoj instituciji, brojne prijetnje koje su im upućene.

Članovi Komisije su na današnjoj sjednici konstatovali da se plaše za svoju bezbjednost, a Irena Hadžiabdić, član CIK-a, najavila je zaštitu svojih prava i sudskim putem. Ona je na sjednici kazala da su CIK i njegovi članovi izloženi neprekidnim napadima s ciljem rušenja njihovog ugleda.

"Već mjesecima, tačnije od januara, preživljavam golgotu, čak je i zdravlje pojedinih članova moje porodice narušeno. Na mom Facebook profilu emitovana je pornografija, a dobila sam na stotine prijetnji", kazala je Hadžiabdićeva. Dodala je kako je odlagala tužbe jer nije željela da se sretne u sudu s tim osobama, ali je shvatila da to mora učiniti radi svog integriteta, ali i integriteta CIK-a.

CIK se oglasio i saopštenjem za javnost, u kojem se ističe da odluke donosi samo i isključivo na osnovu činjenica i dokaza, a ne na osnovu populističkih izjava nekompetentnih pojedinaca.

"Pozivamo sve aktere u izbornom procesu da činjenice i dokaze o eventualnom kršenju zakona dostave nadležnim institucijama", dodaje se u saopštenju i ističe da propagandu vode pojedini mediji, politički subjekti i članovi akademske zajednice iznoseći paušalne i neodgovorne ocjene, koje nisu u skladu ni sa kakvim standardima i kodeksima ponašanja.

Na sjednici je CIK prihvatio i inicijativu člana Komisije Suada Arnautovića da se ova institucija javno izjasni u vezi s velikim brojem optužbi na račun njenog rada u toku izbornog procesa.

CIK je odbacio kao neosnovan prigovor Saveza za pobjedu (SzP) u postupku utvrđivanja odgovornosti za kršenje izborne tišine Milorada Dodika, kandidata SNSD-a za člana Predsjedništva BiH iz RS. SzP je dostavio CIK-u 7. oktobra prigovor na kršenje Izbornog zakona u vezi sa Dodikovim intervjuom za "Sputnjik". SNSD i Dodik su u izjašnjenju negirali bilo kakvu odgovornost za to što je "Sputnjik" razgovor emitovao u vrijeme izborne tišine, koja, prema Izbornom zakonu BiH, počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i okončava se po njihovom zatvaranju. CIK je ocijenio da politički subjekt ne može uticati na to kada će mediji objaviti neku informaciju i odbio prigovor SzP-a.

CIK je odbacio i pet zahtjeva za ponovljeno brojanje na određenom broju biračkih mjesta, ističući da su preuranjeni i da su ih podnijeli neovlašteni subjekti. Ukupno je dosad odbijeno tridesetak zahtjeva za ponovljeno brojanje.

Usvojen je i zaključak o pokretanju postupka protiv 51 političke stranke u vezi s njihovim finansijskim poslovanjem.

Branko Petrić, predsjednik CIK BiH, rekao je danas da je počelo brojanje glasova pristiglih poštom iz inostranstva te dodao da će potvrđeni rezultati izbora biti prezentirani 7. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije