BiH

Članovi Savjeta za demografsku politiku RS ne znaju ni da su imenovani

Članovi Savjeta za demografsku politiku RS ne znaju ni da su imenovani
Foto: N.N. | Članovi Savjeta za demografsku politiku RS ne znaju ni da su imenovani

BANJALUKA - Iako je demografska slika Republike Srpske sumorna, Savjet za demografsku politiku, koji je formiran u junu prošle godine i koji broji 11 članova, do danas nije održao nijednu sjednicu, a o koliko neozbiljnosti i neodgovornosti se radi govori i činjenica da pojedini članovi ovog savjeta do juče nisu ni znali da su u njemu.

"Mislim da nisam u tom savjetu, barem me niko nije obavijestio o tome, tako da stvarno ne znam ništa o tome i o radu tog savjeta", reklo nam je nekoliko osoba sa spiska članova Savjeta za demografsku politiku, koji smo dobili iz Ministarstva porodice, omladine i sporta, a koji su nas zamolili da im ne navodimo imena.

Koga god smo kontaktirali od 11 članova Savjeta za demografsku politiku, svi su nam rekli da nijedne sjednice nije bilo, niti ih je ko zvao u posljednjih godinu dana, iako bi, kako kažu, s obzirom na demografsku katastrofu trebalo.

Ipak, za razliku od članova koji ne znaju ni da su imenovani i koji nisu bili ni na jednoj sjednici, u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, na pitanje kada je formiran posljednji saziv Savjeta za demografsku politiku i koliko su sjednica održali do danas, kažu da je "za ovaj saziv Savjeta za demografsku politiku Republike Srpske karakterističan nešto operativniji i produktivniji rad u odnosu na prethodne sazive".

"Svojim idejama i kontinuiranim radom u radnim grupama Ministarstva porodice, omladine i sporta, članovi Savjeta, na čelu s profesorom Draškom Marinkovićem, kreirali su niz kvalitetnih, naučno argumentovanih mjera, koje će biti prezentovane Vladi RS u narednom periodu", rekli su nam u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS.

S Marinkovićem juče, i pored brojnih nastojanja, nismo uspjeli stupiti u kontakt, a pojedini "članovi" Savjeta za demografsku politiku RS su nam rekli da "ne vjerujemo Ministarstvu", pitajući se kako je moguće da imamo predsjednika Savjeta, a nije bilo nijedne sjednice, ili oni nisu obaviješteni o održavanju, što je, kako kažu, malo vjerovatno.

Koliko u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS vode računa o Savjetu za demografsku politiku govori i činjenica da uopšte nisu ažurirali spisak s obzirom na to da se Radmila Čičković, aktuelni v.d. direktora "Elektroprivrede RS", vodi kao da je u ime Republičkog zavoda za statistiku, a slično je i s Milankom Šopin, koja je u Savjetu u ime Ministarstva uprave i lokalne samouprave, a danas radi u Fiskalnom savjetu RS.

Stevo Pašalić, demograf i predsjednik prošlog saziva Savjeta za demografsku politiku RS, kaže da je to izgubilo smisao i da je Savjet za demografsku politiku RS, zbog politike Ministarstva, potpuno obesmišljen.

"Savjet je u potpunosti ugušilo Ministarstvo porodice, omladine i sporta, koje apsolutno loše radi taj dio posla u resoru porodice, gdje je populaciona politika", rekao je Pašalić, dodajući da je još 2015. godine u Vladu RS upućen prijedlog mjera populacione politike, ali da nikada nije stigao na sjednicu.

Inače Srpska je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nema tijelo koje se bavi demografskom politikom.

Članovi Savjeta za demografsku politiku RS

- Branka Sladojević - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite

- Blaško Kaurin - Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite

- Milanka Šopin - Ministarstvo uprave i lokalne samouprave (Fiskalni savjet)

- Bosiljka Bošnjak - Ministarstvo porodice, omladine i sporta

- Draško Marinković - Univerzitet u Banjaluci

- Gordana Dukić - Ministarstvo prosvjete i kulture

- Radmila Čičković - Republički zavod za statistiku (Elektroprivreda RS)

- Staka Nikolić - Republički pedagoški zavod

- Stojan Vukajlović - Fond zdravstvenog osiguranja RS

- Branislav Dabić - Fond PIO

- Vladimir Perendija - Univerzitetski klinički centar RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije