BiH

Članovi VSTS: Izjave Tegeltije njegov lični stav

Članovi VSTS: Izjave Tegeltije njegov lični stav
Foto: Ilustracija | Članovi VSTS: Izjave Tegeltije njegov lični stav

SARAJEVO - Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH zaključili su da izjave koje je predsjednik ovog savjeta Milan Tegeltija dao u vezi sa sastavom Ustavnog suda BiH i načinom formiranja VSTS-a, te prisustvo sastanku zvaničnika iz Republike Srpske u institucijama BiH u Istočnom Sarajevu, predstavljaju njegovo lično mišljenje i nemaju uticaj na rad ove pravosudne institucije i njegovih članova.

Nakon opsežne rasprave u okviru tačke aktivnosti predsjednika VSTS-a, koja je održana bez prisustva novinara, članovi VSTS-a su zaključili da je činjenica da je Tegeltija dobio poziv na nedavni sastanak u Istočnom Sarajevu od predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, te da je bez konsultacija sa članovima Savjeta prisustvovao tom skupu.

VSTS je pozvao sve predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da u komunikaciji i partnerstvom sa njima omogući postizanje principa efikasnog pravosuđa korektnim odnosom i poštovanjem principa podjele vlasti i donošenja odgovarajućih zakona.

Savjet podsjeća da je Zakonom o VSTS BiH propisano da ova institucija kao nezavisni organ ima zadatak da obezbijedi nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe.

Niti jednom odredbom Zakona o VSTS-u, napominju njeni članovi, nije propisana obaveza članova Savjeta da o svom radu odgovaraju zakonodavnoj i izvršnoj vlasti entiteta, niti drugih nivoa vlasti u BiH.

Prema tome, članovi Savjeta su obavezni da svoju dužnost obavljaju nepristrasno, poštujući Ustav, zakone i demokratske principe podjele vlasti, istaknuto je na današnjoj sjednici.

Ovi zaključci su usvojeni sa osam glasova za, četiri protiv i jednim uzdržanim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije