BiH

Čolak: Ako smo ozbiljan kandidat za EU, ne može nam visoki predstavnik mijenjati Izborni zakon

Čolak: Ako smo ozbiljan kandidat za EU, ne može nam visoki predstavnik mijenjati Izborni zakon
Foto: N.N. | Čolak: Ako smo ozbiljan kandidat za EU, ne može nam visoki predstavnik mijenjati Izborni zakon

SARAJEVO - Bariša Čolak (HDZBiH), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH kazao je danas govoreći o Prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH da se nada da će biti dovoljno pragmatizma i političke mudrosti i da će u Predstanvičkom domu, koji će naredne sedmice raspravljati o tome, eventualno određene stvari za koje predstavnici pojedinih političkih stranaka misle da nisu najbolje da ih poprave, da ulože amandmane.

Kaže da ne može prihvatiti i ne može se miriti s činjenicom da neko kaže „mi ćemo to odbaciti, nećemo to ni razmatrati“.

„Mislim da je to onda jako neozbiljan pristup i da to nije dobro. Dugo se razgovara o izbornom zakonu BiH, odnosno njegovoj izmjeni, a niko drugi osim nas, predstavnika Hrvatskog narodnog sabora, odnosno predstavnika Kluba Hrvata u Domu naroda, nije ponudio rješenje. Sve su samo priče. Na žalost, to nije rješenje“,  smatra Čolak.

Po njegovim riječima, parlamentarne klupe su mjesto gdje trebaju raspravljati o ovim pitanjima.

Napomenuo je da je prijedlog koji je prihvaćen u Domu naroda,  apsolutno suglasan Ustavu BiH.

„To što mi ovim prijedlogom nismo u mogućnosti provesti i presude Evropskog suda za ljudska prava, rekao je i Ustavni sud, rekli smo i mi - ne možemo to uraditi kroz Izborni zakon prije nego promjenimo Ustav BiH. Ali mislimo da bi se ovim našim prijedlogom ili nekim sličnim prijedlogom koji bi apsolutno uvažio odluku Ustavnog suda BiH vezano za legitiman izbor izaslanika iz svakog od konstitutivnih naroda i legitinam izbor članova Predsjedništva, u bitnome relaksirali odnosi u Feredaciji BiH“,  istaknuo je Čolak.

Dodao je da bi se time relaksirali odnosi, prije svega, između Bošnjaka i Hrvata i „da bismo time značajno doprinijeli i približili se mogućnosti da bismo lakše promijenili i Ustav BiH“. 

Podsjetio je da za izmjenu Ustava BiH treba dvotrećinska većina i da je „jako teško očekivati sada, u ovako nestabilnim politilkim prilikama, da je to moguće napraviti“.

Kaže da, ukoliko kolege misle da mogu osigurati tu većinu, oni koji raspolažu sa većim brojem zastupnika, „mi smo tu i stojimo na raspolaganju“.

„Ne miaslimo da je dobro držati se statusa quo. Mislim da to nikome ne odgovara u ovoj državi. Ne smijemo doći u poziciju da nam čitava BiH dođe u poziciju Mostara. Neki koji misle ili priželjkuju pomoć visokog predstavnika ili nekog drugog, mislim da je to jako loše rješenje, da to ne bi bilo dobro“,  smatra Čolak.

Ističe da, ako mislimo biti ozbiljan kandidat za EU, a istovremeno priželjivati da neko drugi rješava naš izborni zakon, to nije ozbiljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije