BiH

Pratite nas na Google news

Čović: Dogovor o Izbornom zakonu do 17. decembra ili sporazum ne važi

Čović: Dogovor o Izbornom zakonu do 17. decembra ili sporazum ne važi
Foto: Arhiva NN | Čović: Dogovor o Izbornom zakonu do 17. decembra ili sporazum ne važi
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je danas novinarima da su njegova očekivanja od sastanka sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA ispunjena.

"Vodili smo ugodan razgovor, Izetbegović je rekao stavove SDA, ja sam rekao da trebamo implementirati sporazum koji smo zajedno potpisali u Mostaru", kazao je Čović.

Dodao je da potpisnici sporazuma imaju obavezu da do 17. decembra ove godine implementiraju ono što su potpisali, kada je u pitanju Mostar i Gradsko vijeće, a onda iduće godine u Parlamentu završiti priču o Izbornom zakonu.

"Kolega Izetbegović se zalaže za pristupom rješavanja problema, imenovanjem ministara u Vladi FBiH. Čini mi se da postoji i dalje jedan stav SDA da se dogovaramo, ali da se ne dogovorimo", rekao je Čović.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Izetbegovića da nema razgovora o Izbornom zakonu, dok se ne imenuje Vlada FBiH, Čović je rekao da su oni potpisali da se moraju dogovoriti do 17. decembra.

"Naš stav je da u tom vremenu to moramo uraditi inače sporazum ne važi", rekao je Čović.

Upitan da kaže može li prvo Vlada FBiH, a pa onda Izborni zakon BiH, Čović je rekao naravno da može.

"Ali morate imati partnere za takav razgovor. Razumijem kolegu Izetbegovića, on ima tri nepopunjena mjesta u sadašnjoj federalnoj vladi, ali imate puno i drugih problema, nisam siguran da je to u ovom trenutku moguće", kazao je Čović.

Govoreći o imenovanju rukovodstva OBA Čović je rekao da ako se već predlaže rukovodstvo da se onda predlaže čitav paket.

"Što se tiče imenovanja direktora OBA ja sam za to da se imenuje po zakonskim standardima, a ne onako kako smo imenovali CIK", rekao je Čović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije