BiH

Čović: Hrvatske stranke će se zauzimati za federalizaciju BiH

Čović: Hrvatske stranke će se zauzimati za federalizaciju BiH
Foto: Arhiva | Čović: Hrvatske stranke će se zauzimati za federalizaciju BiH

MOSTAR - Gostujući u emisiji "Naša TV" iz Mostara, Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i lider HDZ-a BiH, rekao je kako će se hrvatske stranke u BiH nastaviti zauzimati za federalizaciju Bosne i Hercegovine što smatra jedinim ispravnim putem.

"Hrvati stoje između dva antagonizma, unitarizma i separatizma u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je srednji put federalizam kojim se gradi u BiH i usmjerava je prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu", rekao je Čović.

Dodao kako je greška bila ta što Bosna i Hercegovina nije već dobila status kandidata za članstvo u EU, što bi po njemu ubrzalo i druge političke procese u zemlji.

"BiH je morala dobiti status kandidata iako nismo izmijenili Izborni zakon po presudi Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. Mi ćemo insistirati da Hrvati biraju legitimne predstavnike u vlasti, jer sada imamo farsu s dva bošnjačka člana BiH Predsjedništva, koji su tamo birani glasovima Bošnjaka. Sve to dio je pokušaja stvaranja unitarne zemlje u kojoj će jedan narod dominirati", izjavio je u emisiji "Naše TV" iz Mostara.

Vezano za odluku da Edim Fejzić ili Anel Šahinović predstavljaju Hrvate u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Čović smatra kako to ukazuje na postojanje inženjeringa i zloupotrebe.

"To je, rekao bih, gruba zlopotreba zakona i inženjering koji je neprihvatljiv. I takva je situacija u većinskim bošnjačkim sredinama, no slično je stanje i u RS, gdje su Hrvati malobrojniji", rekao je lider HNS BiH.

Komentarišući nedavno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora i deklaraciju, Čović je rekao kako i dalje stoji iza svake navedene riječi pa i kritika presude Haškog suda u slučaju šestorice zvaničnika Herceg Bosne.

Rekao je kako HNS jasno traži procesuiranje svih ratnih zločina, ali da odbacuje političke kvalifikacije o postojanju navodnog udruženog zločinačkog poduhvata kojeg bošnjačka strana koristi za pokušaje uzurpiranje ustavnih prava Hrvata u BiH. Dodao je kako HNS BiH neće dopustiti pokušaje diskreditovanja Domovinskog rata, uloge Hrvatskog vijeća obrane i Herceg Bosne u obrani Hrvata i BiH.

(avaz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije