BiH

Čović: Hrvatsko pitanje u BiH nije zasebno pitanje jednoga naroda

Čović: Hrvatsko pitanje u BiH nije zasebno pitanje jednoga naroda
Foto: Fena | Čović: Hrvatsko pitanje u BiH nije zasebno pitanje jednoga naroda

ZAGREB/SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je danas u centrali Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu predavanje o temi "Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku Bosnu i Hercegovinu".

U uvodnom dijelu izlaganja, Čović je istaknuo kako hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini nije zasebno pitanje jednoga naroda, nego se radi o univerzalnom pitanju ustavnosti i vladavine prava, jednakopravnosti, te ukupne evroatlantske perspektive države Bosne i Hercegovine.

Govorio je o značaju ustavnog načela legitimnog predstavljanja, odnosno demokratskog integriteta sva tri konstitutivna naroda kod izbora članova Predsjedništva BiH, ali i predstavnika na svim drugim administrativno-političkim nivoima, što je naročito značajno za Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH. U tom smislu je izmjena Izbornog zakona BiH, u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, izuzetno važna.

Kao jedan od posebno značajnih aspekata hrvatskog pitanja, uz izmjenu Izbornoga zakona BiH, Čović vidi i u jačanju veza Hrvata Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom, kroz saradnju u području kreiranja zajedničke, jedinstvene demografske politike, rješenje pitanja braniteljske populacije, te jačanje kulturnih i obrazovnih veza. Svi ovi vidovi saradnje, uz zajedničke projekte i investicije na privrednom nivou, predstavljali bi zajedničku strategiju Hrvata ovog podneblja.

Osvrnuo se i na pitanje evroatlantske perspektive države Bosne i Hercegovine. Kazao je kako je ono od posebnog značaja za sve njezine narode, te kako će Hrvati BiH nastaviti aktivno, sistemski i organizovano predvoditi i provoditi integrisanje BiH u Evropsku uniju i NATO, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije