BiH

Čović: Izborićemo se za institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH

Čović: Izborićemo se za institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH
Čović: Izborićemo se za institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da će se u 2017. godini ova stranka i Hrvatski narodni sabor izboriti za institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH.

Čović je rekao da ne vjeruje da se može postići dvotrećinska većina potrebna za promjenu Ustava, ali kaže da je moguće postići dogovor o izbornom zakonu kojim bi se redefinisala pravila izbora dva članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

"Ponudili smo nekoliko modela rješenja izbornog zakonodavstva. Svaki od tih modela garantuje da će hrvatski narod moći izabrati svog člana Predsjedništva BiH, a svakom građaninu BiH omogućava se kandidovanje", rekao je Čović za mostarsku "Naša TV".

On je dodao da su ponudili i rješenja za Dom naroda Federacije BiH sa naglaskom na odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti.

"Dakle, u županijama u kojima nema predstavnika jednog od tri naroda ne možete birati predstavnike tog naroda jer bi to bio klasični izborni inženjering. Uz natpolovičnu većinu u Domu naroda želimo i natpolovičnu većinu u svakom klubu Doma naroda. To je jedna od spornih tačaki u pregovorima sa SDA, jer njima taj model ne treba, ali mi na njemu insistiramo", rekao je Čović.

On je rekao da drugi mogu, a ne moraju ništa napraviti jer su se osigurali na druge načine - svojom brojnošću i neuspješnim organizovanjem BiH.

Čović, koji je i član Predsjedništva BiH, pozvao je Bošnjake, Srbe i sve ostale da zajedno grade evropsku BiH.

"Prošlo je vrijeme sitnih prevara, provokacija, medijskih i drugih oblika pritisaka i zloupotreba kako bi se zaustavili određeni procesi. Ti procesi su sada nezaustavljivi", rekao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije