BiH

Čović: Izborni zakon promijeniti bez odlaganja

Čović: Izborni zakon promijeniti bez odlaganja
Foto: twitter.com/Dragan_Covic | Čović: Izborni zakon promijeniti bez odlaganja

SARAJEVO - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će se fokus s nacionalnih i političkih platformi u BiH prebaciti na društveno-ekonomska pitanja tek kada se sva tri konstitutivna naroda i svi građani u BiH budu osjećali sigurno, bez brige za njihov identitet.

"Da bi se to ostvarilo, kao ključni preduslov, bez daljeg odgađanja treba promijeniti Izborni zakon, znatno prije opštih izbora 2022. godine", rekao je Čović tokom video-obraćanja poslanicima Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu povodom 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je istakao da se u BiH treba insistirati i raditi na njenom putu ka EU, te da će se zalagati za donošenje evropskog ustava.

Čović je naveo da atmosfera nepovjerenja između političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH često uzrokuje funkcionalan zastoj u institucijama i nazadovanje u sprovođenju ključnih reformi zbog čega je neophodno da BiH dobije kandidatski status u julu ove godine i da se usvoje izmjene Izbornog zakona u prvih šest mjeseci ove godine.

On je naveo da je BiH multinacionalna država koja funkcioniše na bazi priznanja i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda bez obzira na varijacije u njihovoj brojnosti i demografska kretanja na području zemlje.

"Kao i do sada, očekujemo razumijevanje i podršku međunarodne zajednice u rješavanju ovog pitanja od vitalnog značaja za dalju demokratizaciju i ostvarenje naše pune integracije u EU. Stoga ću se zalagati za donošenje evropskog ustava - onakvog kakav je primjeren, moguć i potreban za evropsku BiH, s kojim ona može ući u punopravno članstvo u EU", istakao je Čović.

Novi Izborni zakon, dodao je, mora biti takav da integriše političku tradiciju ravnopravnosti i slobode, kako za svakog pojedinca, tako i za sva tri konstitutivna naroda.

On je naglasio da su svi saglasni da BiH ustavni okvir mora uskladiti sa osnovnim ustavnim načelima i normama koje proizlaze iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Čović je pomenuo i kako su izbori u Mostaru, iako su smatrani značajnim pomakom, iznjedrili niz nepravilnosti i nepovjerenja, prije svega u Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH.

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, Čović je rekao da se taj problem mora riješiti na konstruktivan način na koji neće biti ugroženi stanovništvo, stabilnost, prosperitet i partnerstva sa međunarodnim organizacijama.

Evropskim poslanicima večeras se obratio i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je između ostalog, ponovio da je potrebno postupiti po Mišljenju Evropske komisije, o zahtjevu za članstvo BiH u EU sa definisanih 14 prioriteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije