BiH

Čović: Ohrabrujuća inicijativa Plenkovića i poslanika u EP

Čović: Ohrabrujuća inicijativa Plenkovića i poslanika u EP
Foto: N.N. | Čović: Ohrabrujuća inicijativa Plenkovića i poslanika u EP

HVAR - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je danas u Orašju ohrabrujućom inicijativu Plenkovića i svih jedanaest hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu.

"Vidite koliki je angažman zadnjih sedam dana predsjednika Vlade Hrvatske, stranaka EPP-a. Pogledajte pismo 11 poslanika u Evropskom parlamentu iz Hrvatske, bez obzira da li su liberali, ili iz SDP-a ili HDZ-a", rekao je Čović u Orašju.

On je dodao do su tri vrlo važne političke opcije u Evropskom parlamentu upoznate o problemima u BiH nakon posljednjih izbora koji prijete destabilizaciji zemlje.

"To su tri političke opcije u Evropskom parlamentu i jednoglasno su svi stali iza nas", rekao je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

Prema njegovim riječima, za takvu jednoglasnu podršku iz Hrvatske zaslužan je projekt zajedništva ostvaren kroz Hrvatski narodni sabor BiH.

Čović kaže da jedini izlaz iz aktualne krize u BiH leži u izmjenama izbornog zakonodavstva, koje bi garantovale legitimno predstavljanje tri konstitutivnih naroda na svim nivoima.

Pismo je upućeno predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku, predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, te visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Federiki Mogerini i komesara EU za proširenje Johanesu Hanu.

Potpisnici pisma su poslanici iz Hrvatske u Evropskom parlamentu Biljana Borzan, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašević i Željana Zovko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije