BiH

Čović: "Sejdić-Finci" ne rješava hrvatsko pitanje u BiH

Čović: "Sejdić-Finci" ne rješava hrvatsko pitanje u BiH
Čović: "Sejdić-Finci" ne rješava hrvatsko pitanje u BiH

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u intervjuu za Fenu kako Evropska unija neće predložiti nikakvo rješenje za provođenje presude "Sejdić-Finci" već je strankama ostavljeno da se idućih dana dogovore oko najnovijeg prijedloga, kako je rekao, "s virtuelnim izbornim jedinicama".

"Europska komisija neće nam dostaviti nikakav prijedlog rješenja. Sve se svodi na ovaj novi prijedlog i u pet šest dana se trebamo dogovoriti u vezi toga. Hoćemo li u tom razdoblju napraviti bilateralni dogovor s nekom od stranaka, to ćemo vidjeti. Ako se ne dogovorimo, onda od ovoga svega neće biti ništa", izjavio je predsjednik HDZ-a BiH, dodajući kako se neće dogovarati sa SDP-om.

Čović je kazao kako nije bilo osmišljeno da EU šalje neki svoj prijedlog rješenja i to nije njihov prijedlog, već da se iz brojnih razgovora u proteklom razdoblju predloži rješenje koje je najbliže svim rješenjima koja su predlagana u zadnjih mjesec dana, a koje bi trajno riješilo pitanje da jedan narod ne može drugom narodu izabrati člana Predsjedništva BiH

Takođe je pojasnio kako je model s tzv. virtuelnim, odnosno plutajućim izbornim jedinicama u biti kombinacija dva modela i to kombinacija multietničke zastupljenosti te modela koji je predložio SDA

Prema novom modelu izborna jedinica bila bi FBiH i svako bi se mogao kandidovati za izbor člana Predsjedništva, čime bi se ispoštovala provedba presude "Sejdić-Finci". Dva člana Predsjedništva bi se izabrala na način što bi se prvo dobio ukupan broj glasova u FBiH, ali bi se glasovi zbrajali po županijama. To znači da bi pored imena svakog kandidata pisalo koliki je broj glasova osvojio u pojedinoj županiju.

"Onda bi se zbrojili najbolji rezultati tog kandidata u pet županija i te bi se županije 'prekrižile'. Drugi kandidat bi se izabrao na osnovi najviše dobivenih glasova iz ostalih pet županija", pojasnio je Čović.

Dodao je kako su Bošnjaci tražili da se kod ovog modela naglasi i da članovi Predsjedništva ne mogu biti iz istog naroda, ali da je za HDZ BiH to neprihvatljivo. Naglasio je kako je najvažnije u ovom cijelom procesu da hrvatski narod ima pravo da bira svog člana Predsjedništva BiH, ma ko to god bio i kojoj političkoj opciji pripadao.

"Nama je jedino bitno da hrvatski narod ima pravo birati svoga kandidata, a koga će izabrati, to je manje bitno. Bitno je da Hrvat ima pravo izabrati koga hoće, isto kao što su Bošnjaci željeli da Komšić bude njihov član Predsjedništva BiH", kazao je Čović u intervjuu za Fenu.

Na pitanje kako komentariše najnoviji izjavu predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončiča kako je najbolje da se članovi Predsjedništva BiH biraju indirektnim putem, Čović je kazao kako je i to govori da nije puno optimističan kako će doći do dogovora oko prijedloga s tzv. virtuelnim, odnosno plutajućim izbornim jedinicama.

"Neizravan način izbora članova Predsjedništva BiH je dobar, ali za taj model treba potpora iz Republike Srpske", objasnio je Čović.

Na pitanje o eventualnim sankcijama Evrope prema BiH, ako ne dođe do provedbe presude "Sejdić-Finci", Čović je kazao kako će u Evropskoj uniji biti sve jači glasovi da se BiH ne opterećuje s presudama iz Strazbura, te da joj se to ne stavlja kao prioritet za evropske integracije.

"Stvar je države hoće li se nekome priključivati ili neće, ali ne treba zbog toga postavljati uvjete za IPA fondove", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH u intervjuu se osvrnuo i na prozivanja pojedinih stranaka iz FBiH i Republike Srpske da se proces provedbe presude "Sejdić-Finci" sveo na rješavanje hrvatskog pitanja. Čović je to odbacio i kazao da HDZ BiH u realizaciji ove presude ne traži rješenje hrvatskog pitanja u BiH niti je to rješenje hrvatskog pitanja.

"Bio bih presretan kada bismo ovim riješili hrvatsko pitanje, ali mi to pitanje nismo ni otvorili. Tek ga trebamo rješavati. Ovo je prije svega rješenje presude 'Sedjić-Finci', a kakvi bismo mi to bili predstavnici hrvatskog naroda u BiH kada, uz rješenje presude iz Strazbura, ne bismo pokušali ispraviti i nepravilnosti oko izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH", poručio je Čović,

Dodao je kako su priče o rješavanju hrvatskog pitanja samo usmjerene da se na HDZ BiH "gurne" odgovornost u slučaju neuspjeha provođenja presude "Sejdić-Finci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije