BiH

Čović: U BiH su manji problemi nego u mnogim drugim djelovima svijeta

Čović: U BiH su manji problemi nego u mnogim drugim djelovima svijeta
Foto: Ilustracija | Čović: U BiH su manji problemi nego u mnogim drugim djelovima svijeta

STRAZBUR - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u Strazburu da u BiH mora da bude uspostavljen sistem koji će garantovati ravnopravnost svima, kako konstitutivnim narodima, tako i svakom njenom stanovniku, te da je najveći izazov u tome reforma izbornog zakonodavstva, bez odgađanja.

Čović je u obraćanju članovima Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta istakao da put BiH prema EU nema alternativu. 

"Duboko sam uvjeren da, s jedne strane, već imamo dovoljno razvijenu svijest o tome, ali sa druge strane, treba stvoriti i uslove u kojima će EU zaista postati apsolutno dominantna tema", rekao je Čović. 

On kaže da BiH ima perspektivu članstva, viznu liberalizaciju, da je predala aplikaciju koja je prihvaćena, te dobila Upitnik Evropske komisije. 

"Sada želimo ubrzati proces, ne samo radi kandidatskog statusa, nego zato jer nam to omogućava neophodno potreban skrining i otvaranje poglavlja 23 i 24 koja uređuju vladavinu zakona, kojima se već tradicionalno otvaraju pregovori", naveo je Čović. 

On ističe da je sama perspektiva članstva snažan podsticaj da bi se projektovale stabilnost i bezbjednost na granicama EU. 

"Taj podsticaj i ta perspektiva moraju biti vidljiviji, opipljiviji za naše građane, koji to zaslužuju", rekao je Čović. 

On je zahvalio Evropskom parlamentu na višegodišnjem prijateljstvu i kontinuiranom interesovanju za BiH, navodeći da to dokazuju i usvojene rezolucije o BiH koje su još jedan dokaz privrženosti evropskoj perspektivi BiH. 

"Nama se veoma žuri da se pridružimo vašoj pozitivnoj agendi Evrope koja štiti, jača i brani podjednako jedinstvo i različitost", poručio je Čović. 

Imajući u vidu probleme sa kojima se EU susreće u svojoj spoljnoj politici, kaže Čović, problemi u BiH su manji nego u mnogim drugim krajevima svijeta, iako se u BiH vode paralelno procesi izgradnje mira i povjerenja, integracije u EU, izgradnje funkcionalne zemlje nakon sukoba, demokratizacije, povratka izbjeglica, privredne reforme i motivacije mladih da ostanu u BiH. 

Prema njegovim riječima, rezultati posljednjeg popisa pokazali su da 96 odsto stanovništva BiH jasno izjašnjava svoju pripadnost trima konstitutivnim narodima, čime su dali do znanja da je BiH, uz sve probleme i izazove u posljednjih 25 godina, ipak koliko-toliko uspjela zadržati svoj slojeviti multietnički karakter. 

"Kao što je i Evropski parlament više puta podsjećao, od EU trebamo, uz mišljenje o kandidatskom statusu, i razgovor o uspješnim modelima federalizma u EU, te u tom smislu pokrenuti dijalog kako bismo došli do opipljivih rezultata i dugoročne samoodrživosti", rekao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije