BiH

Čović: U maju inetizivniji pregovori HDZ-a i SDA o izmjenama Izbornog zakona

Čović: U maju inetizivniji pregovori HDZ-a i SDA o izmjenama Izbornog zakona
Foto: Fena | Čović: U maju inetizivniji pregovori HDZ-a i SDA o izmjenama Izbornog zakona

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako očekuje da će sredinom maja doći do intenziviranja pregovora delegacija HDZ BiH i SDA i predstavnika međunarodnih institucija o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Čović smatra kako će zakon biti pripremljen i dogovoren upravo u vrijeme kako je i planirano, a to je kraj juna te da će se prema odredbama tog zakona sljedeće godine održati izbori.

"Naše je (HDZ-a BiH i HNS-a) da vodimo taj pregovarački proces tako da u naredna dva mjeseca sve presude od one o legitimnom predstavljanju Ustavnog suda, kao i sve presude iz Strasbourga, ugradimo u Izborni zakon, a prema tom zakonu, što eventualno bude trebalo da promijenimo i u Ustavu", izjavio je Čović u petak novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Izrazio je očekivanje da pregovori neće biti na teret jednoj, drugoj ili trećoj strani, jer kako je kazao, Izborni zakon tiče se svih političkih opcija.

Dodao je kako se nada da će se u takvoj atmosferi u konačnici postići dogovor koji će se moći usvojiti u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Odgovarajući na pitanje o problemu imenovanja direktora policije HNK-a, Čović je izrazio uvjerenje da će nosioci izvršne, zakonodavne i političke vlasti u HNK-a oko tog pitanja dogovoriti vrlo skoro.

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ BiH na kojoj je riječi bilo o funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti na državnom i federalnom nivou, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, kandidatskom statusu BiH za EU, održana je sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora.

Kako je najavljeno na sjednici će se pored aktualne političke situacije u BiH, govoriti o aktivnostima na provođenju prioriteta iz mišljenja EU komisije - izmjene Izbornog zakona BiH, te ostale reforme na putu ka evropskim integracijama, kao i dogovor o sazivanju Sabora HNS-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije