BiH

Čović: Zahvaljujući HDZ-u i HNS-u Hrvati u BiH imaju podršku Hrvatske, ali i EU

Čović: Zahvaljujući HDZ-u i HNS-u Hrvati u BiH imaju podršku Hrvatske, ali i EU
Foto: HDZ BiH | Čović: Zahvaljujući HDZ-u i HNS-u Hrvati u BiH imaju podršku Hrvatske, ali i EU

MOSTAR – Odličnim rezultatom smo poslali poruku da Zajedništvo nema alternative, poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a na večeri zahvalnosti koja je održana sinoć u Mostaru.

Druženje je organizovano za sve učesnike koji su u organizaciji pomogli Hrvatsku demokratsku zajednicu Bosne i Hercegovine i Hrvatski narodni sabor, odnosno Zajedništvo.

Na njoj su učestvovale zvanice iz svih područja BiH, kako bi im se zahvalilo na podršci u izbornoj kampanji, saopšteno je.

“Upravo ovim odličnim rezultatom smo poslali poruku da Zajedništvo nema alternative, da Hrvatski narodni sabor (HNS) nema alternative, jer jedini put da mi pošaljemo poruke koje su bile poruke prijateljstva, domoljublja, potpuno određeni Kodeks koji smo usvojili, sve su to bile poruke da zajedno gradimo prije svega ravnopravnost hrvatskog naroda sa druga sva naroda u BiH, da zajedno gradimo svoju domovinu BiH“, poručio je Čović, zahvalivši se svima koji su podržali koaliciju HNS-a predvođenu HDZ-om BiH na održanim Opštim izborima.

Čović je ponovio kako je koalicija stranaka HNS-a predvođena HDZ-om BiH u predizbornoj kampanji slala poruke prijateljstva, ljubavi, domoljublja, poruke da zajedno gradimo zajedničku domovinu BiH, i to zajedništvo i Hrvatski narodni sabor, naglasio je, nemaju alternativu.

“S te strane uz vaš blagoslov dragi oci svećenici a ovdje ste prisutni iz sve tri biskupije, iz obje naše franjevačke provincije, jedno veliko hvala, da na našem putu nije bilo vašeg ohrabrenja ne bi izgurali. Poslali smo jednu vrlo jasnu poruku, i svima onima koji su i drugačije razmišljali, a opet sa većine naših skupova smo ih pozvali da budu jedno veliko Zajedništvo, prije svega da mladi mogu graditi budućnost u svojoj zemlji u BiH, u svakom dijelu BiH“, poručio je Čović.

On je kazao da su uspjeli ono u šta su mnogi sumnjali.

“Kada smo postavili sebi zadatak da se pokažemo maksimalistički, uz našu strategiju, pa napravili sebi cilj od 130 000 glasova. Mnogi su kazali da pretjerujemo i da to nije moguće. Kada smo rekli da možemo i za Predsjedništvo osigurati toliko a i za sve druge razine vlasti, kad sam razgovarao s vama na terenu pa i sa prijateljima iz RH i svih drugih koji su nam pomagali da budemo jedna obitelj tada su mnogi kazali da pretjerujemo. Pogotovo oni koji su između nas pokušali napraviti neke pukotine i poslali poruke da smo malobrojni, mi smo ih ovim rezultatom iznenadili“, kazao je Čović.

“Povjerenje koje ste dali Zajedništvu koalicije HDZ-a BiH i stranaka članica HNS-a ujedno je odgovornost i obveza da svojim radom u sljedeće četiri godine ispunimo naša obećanja i Vaša očekivanja. Svojim glasovima spriječili ste pokušaj očitog nastavka politike majorizacije i dekonstituiranja hrvatskoga naroda te time na svim razinama onemogućili formiranje tijela vlasti protivno većinskoj hrvatskoj izbornoj volji“, rekao je on.

Čović kazao je kako zahvaljujući politici HDZ-a BiH i HNS-a Hrvati imaju razumjevanje i podršku vlasti Republike Hrvatske, ali i Evropske unije.

“Čut će se, vrlo skoro, i iz Brisela da nema Bosne i Hercegovine bez hrvatskog naroda, do kraja jednakopravnog s druga dva naroda u svakom dijelu BiH bez bilo kakve unutarnje podjele“, kazao je dr. Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije