BiH

Čović: Zajedno napraviti iskorak i tražiti trajna rješenja

Čović: Zajedno napraviti iskorak i tražiti trajna rješenja
Foto: Arhiva | Čović: Zajedno napraviti iskorak i tražiti trajna rješenja

​Čini mi se da su današnji razgovori pokazali da zajedno možemo napraviti iskorak i tražiti trajna rješenja. Bilo je govora o izbornom procesu u Mostaru i tema Uborka, poručio je nakon današnjeg sastanka u Mostaru, lider HDZ BiH Dragan Čović.

On se sastao sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA.

"Da se zahvalim predsjedniku Izetbegoviću i kolegama SDA što su bili naši gosti danas na tragu traženja rješenja kako bi se stvorila dodatna stabilnost u BiH. Čini mi se da su današnji razgovori pokazali da zajedno možemo napraviti iskorak i tražiti trajna rješenja. Bilo je govora o izbornom procesu u Mostaru i tema Uborka. Napravit ćemo zajedničku izjavu sa višim i nižim razinama vlasti kako bi mogli doći do rješenja deponiranja otpada", kazao je Čović, prenosi N1.

Dodao je da je ključ stabilnosti u povjerenju i vrednovanju Ustava.

"Ključ stabilnosti naših odnosa počiva na povjerenju koje će se prepoznati kroz izborni proces koje je i do sada naglašavano. Naravno da smo željni usaglasiti presude Suda u Strazburu. Primarno želimo da vrednujemo Ustav BiH i svoje ponašanje prilagodimo Ustavu i zakonu".

"Zastoje koje imamo želimo rješavati jednim doprinosom da što prije uspostavimo i profunkcionira vlast u BiH. Pokazali smo jednu razinu partnerstva u traženju rješenja. Dolaze i krize koje su odraz domaćih problema, ali i krize koje uvozimo kao što je migrantska kriza", kazao je Čović.

"Puno stavova je približeno, ali daleko smo od toga da kažemo da smo strateške poglede usaglasili. Opće opredjeljenje je da se za lokalne izbore osigura maksimalni standard za održavanje izbora i da Mostar ove godine ima izbore", dodao je Dragan Čović prilikom obraćanja novinarima.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon sastanka delegacija HDZ-a i SDA poručio je da će se izbori u Mostaru održati u oktobru, te da su se ove dvije stranke približile sa stavovima kada je o ovome riječ. Odnosi između dvije stranke su dobri, poručili su Izetbegović i Čović, ali je lider SDA istakao kako te dvije stranke ne treba da uzrokuju nove krize međusobnim neslaganjima, nego trebaju da amortizju ona pitanja koja je lakše rješiva.

"Sa HDZ nismo riješili strateške stvari, nisam optimista, da to možemo riješiti brzo. Valja uskladiti odluke Ustavnog suda, Evropskog suda za ljudska prava, težnje HNS-a, naša gledanja i gledanja građanskih stranaka. Tu formulu nije lako naći. Ne može se reći da je nemoguće, postoji šansa", istakao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao kako su i Željko Komšić i Fahrudin Radončić, predsjednici DF-a, odnosno SBB-a rekli kako se ovakvi sastanci trebaju održavati i zajednički pokušati naći odgovor na blokadu i krizu.

"Tu postoji partnerstvo, napor da se amortizuju udari krize", rekao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije