BiH

Čović glasao u Mostaru: Uradićemo sve da glasa svaki Hrvat u BiH

Čović glasao u Mostaru: Uradićemo sve da glasa svaki Hrvat u BiH
Foto: Anadolija | Čović glasao u Mostaru: Uradićemo sve da glasa svaki Hrvat u BiH

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović je u drugom krugu predsjedničkih izbora Republike Hrvatske danas u pratnji supruge Bernardice glasao u Mostaru.

Nakon glasanja u Osnovnoj školi "Petra Bakule" kazao je kako očekuje da će se današnjem glasanju odazvati veći broj glasača nego što je to bilo u prvom krugu.

"Priželjkujem kontinuitet jednog razmišljanja predsjednice RH kada je u pitanju BiH u cjelini, a posebno hrvatski narod u BiH“, rekao je Čović.

Na upit novinara je li HDZ organizovao autobuse za prevoz birača, kaže kako će HDZ, kao ozbiljna politička stranka organizovati sve što treba da svaki Hrvat koji želi glasati može doći u Mostar, Vitez, Livno, Tuzlu, Banjaluku i Sarajevo.

"Da nitko ne ostane kući a želi doći glasati jer je vrlo malo glasačkih mjesta, vrlo malo sredina konzularnih, što god zatreba to ćemo organizirati", istakao je Čović.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić kaže kako su sva birališta uredno otvorena u 7 sati i da glasači dolaze u velikom broju, te da i danas svi koji se nisu uredno registrovati to mogu napraviti i dati svoj glas.

"Njima se, u neposrednoj blizini birališta izdaju potvrde s kojima pristupaju glasanju. Dobro smo se organizirali i izdavanje potvrda ide jako brzo, pa se ne čeka više od 10 minuta", kazala je Modrić.

Hrvatski birači danas, u drugom izbornom krugu, odlučuju hoće li u idućih pet godina na čelu države imati predsjednicu ili predsjednika, Kolindu Grabar-Kitarović (HDZ) ili Zorana Milanovića (SDP).

Pravo birati ima 3.860.000 birača u Hrvatskoj i inostranstvu, gotovo 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug.

Kao i u prvom krugu, birači mogu glasati na ukupno 6.533 biračkih mjesta. U Hrvatskoj ih je 6.409, u inostranstvu, odnosno u 47 država, 124, od čega je trećina u Bosni i Hercegovini - 44 birališta.

Najviše hrvatskih državljana iz Bosne i Hercegovine glasaće danas u Mostaru, sa 19 birališta gdje je sjedište Generalnog konzulata Hrvatske. Nakon Mostara po brojnosti glasačkih mjesta je Vitez s 10 birališta, dok je u Sarajevu šest, u Livnu četiri, tri u Tuzli i dva u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije