BiH

Čović i Izetbegović sa Kovačem: Otvorena pitanja rješavati dijalogom

Čović i Izetbegović sa Kovačem: Otvorena pitanja rješavati dijalogom
Foto: Predsjedništvo BiH | Čović i Izetbegović sa Kovačem: Otvorena pitanja rješavati dijalogom

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva Bakir Izetbegović primili su danas delegaciju Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora te su ocijenili da su institucionalna saradnja i intenzitet posjeta na visokom nivou, a da je otvorena bilateralna pitanja potrebno rješavati dijalogom u duhu prijateljstva i dobrosusjedstva.

Na početku susreta istaknut je značaj razvoja dobrosusjedskih odnosa BiH i Hrvatske, uz uzajamno korisnu saradnju na svim poljima od zajedničkog interesa.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač je istakao da će Hrvatska nastaviti pružati podršku i pomoć BiH na putu evroatlantskih integracija, te izrazio nadu da će se nastaviti graditi iskreni, prijateljski i dobrosusjedski odnosi između dvije zemlje.

Naglašena je nužnost dinamizacije procesa eurointegracija Bosne i Hercegovine u skladu s novousvojenom Strategijom o kredibilnoj perspektivi proširenja prema Zapadnom Balkanu EU, ističući neophodnost poduzimanja narednih koraka ka provođenju neophodnih reformi i ispunjenju uvjeta za kandidatski status.

Čović i Izetbegović su izrazili zadovoljstvo činjenicom da BiH ima prijatelja u EU poput Hrvatske, koja iskreno zagovara napredak Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja EU.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića sastanku je prisustvovala savjetnica Marija Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije