BiH

Čović i Plenković pozvali na hitne izmjene Izbornog zakona BiH

Čović i Plenković pozvali na hitne izmjene Izbornog zakona BiH
Foto: Twitter | Čović i Plenković pozvali na hitne izmjene Izbornog zakona BiH
Srna

MOSTAR - Lider HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković pozvali su danas na hitne izmjene Izbornog zakona BiH.

Čović je nakon susreta sa Plenkovićem na "Tviteru" napisao da su razgovarali o saradnji, bilateralnim odnosima i napretku BiH.

"Kada riječ o BiH, pozvali smo na hitne izmjene važećeg Izbornog zakona. Ovaj nevjerovatno važan proces mora konačno vratiti otuđena prava Hrvata i eliminisati diskriminaciju", naveo je Čović.

On je dodao da izmjene Izbornog zakona moraju obezbijediti "legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda u oba Doma naroda, kao i u Predsjedništvu BiH".

Izborni inženjering - prepreka u razvoju odnosta BiH i Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je da činjenica da su Bošnjaci od 2006. godine tri puta izabrali formalno hrvatskog člana Predsjedništva BiH predstavlja ogromnu neugodnu prepreku razvoju odnosa između Hrvatske i BiH.

Plenković je rekao da od 2006. postoji anomalija i izborni inženjering koji se ogleda u tome da su brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH tri puta izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"To je nama neprihvatljivo. To nama predstavlja ogromnu neugodnu prepreku u odnosima. Nije normalno da Hrvat u predsjedništvu BiH nikad nije primljen u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina", rekao je Plenković u intervjuu za HRT.

On je ocijenio da je ta situacija apsurdna, te da je važno o tome razgovarati sa predstavnicima Bošnjaka.

"U tom je kontekstu je važno razgovarati i sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, najveće bošnjačke stranke, kao i sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH, najveće hrvatske političke stranke u zemlji", rekao je Plenković.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije