BiH

Čović i Zvizdić na samitu u Briselu: U Fokusu kandidatski status BiH u EU

Čović i Zvizdić na samitu u Briselu: U Fokusu kandidatski status BiH u EU
Foto: Srna | Čović i Zvizdić na samitu u Briselu: U Fokusu kandidatski status BiH u EU

SARAJEVO - Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović učestvovali su danas u Briselu na Samitu predsjednika Evropskog parlamenta sa predsjednicima parlamenata zemalja zapadnog Balkana, na kojem je usvojena deklaracija kojom je još jednom potvrđena nesumnjiva EU perspektiva tih zemalja.

Zvizdić je, obraćajući se okupljenima na skupu, rekao da je kandidatski status za BiH pitanje stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskog prosperiteta i da su evropske integracije najmanji zajednički sadržilac saradnje EU i BiH, saopšteno je iz parlamenta BiH.

"Evropske integracije donose mogućnost prosperiteta i napretka, stabilnosti i bezbjednosti. Zbog svega što je urađeno, BiH treba da dobije kandidatski status, posebno zbog činjenice da predstavlja ključ stabilnosti zapadnog Balkana", naveo je on.

Čović je istakao da bi kandidatski status za BiH relaksirao unutrašnje probleme s kojima se BiH suočava, uz napomenu da je BiH očekivala kandidatski status tokom 2018. godine, slijedeći predavanje aplikacije za članstvo.

On očekuje dobijanje kandidatskog statusa BiH na Samitu EU i zapadnog Balkana u maju ove godine, u okviru hrvatskog predsjedavanja EU.

Zvaničnici EU, na čelu s domaćinom - predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, ponovili su stav da Evropski parlament želi da bude dio procesa i donošenja odluka, ističući da je evropski put BiH važan dio budućnosti EU.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naglasio je da je proširenje EU jedan od prioriteta hrvatskog predsjedavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije