BiH

Čović najavio razgovore sa SDA o Mostaru

Čović najavio razgovore sa SDA o Mostaru
Čović najavio razgovore sa SDA o Mostaru

MOSTAR - Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine trebala bi se održati u posljednjoj sedmici aprila, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Kao razlog zašto je najrealnije da to bude posljednja sedmica mjeseca, Čović navodi obilježavanje Uskrsa.

"Ne očekujem da rad Dom naroda zapadne u bilo kakvu političku ili drugu krizu. Imamo Kolegij Doma naroda i Zajednički kolegij oba doma PS BiH, 10. travnja na kojem ćemo definirati tačan datum sjednice kao i usuglašeni dnevni red. Nikakvih uvjetovanja održavanja sjednice sa bilo koje strane nema. Svi misle da je razlog što se sjednica ne održava taj da bi se prolongiralo izjašnjavanje o smjeni ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića. Naprosto, to nije točno", ocijenio je on.

Čović, koji je i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, potvrdio je kako će se u utorak u Mostaru održati razgovori izaslanstva HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) na visokom nivou, koju će predvoditi on i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, kako bi se pokušalo dogovoriti i usaglasiti pitanje rješenja Statuta Grada Mostara.

"Ključna prepreka što do sada nismo imali sjednice Doma naroda je pokušaj da prije toga vidimo možemo li iznaći rješenje za Grad Mostar. Znamo da je Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda uložio vitalni nacionalni interes na prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je predložio Klub izaslanika hrvatskog naroda. Ustavni sud BiH je odbio apelaciju Kluba bošnjačkog naroda, ali mi ne želimo preglasavanja", naglasio je Čović. 

Članovi Kolegija Doma naroda planiraju, navodi predsjedavajući tog zakonodavnog tijela, da prije sjednice posjete i svog kolegu, člana iz SDA Sulejmana Tihića, što će zavisiti o njegovom zdravstvenom stanju.

"Ne želimo da prouzročimo bilo kakav stres kog kolege Tihića, i ako on bude u situaciji da nas primi mi smo spremni otići osobno na lice mjesta. To bi značilo puno jer bi relaksiralo značajno odnose unutar Doma naroda, ali i generalno", zaključak je Čovića.

Navodi kako je svjestan da je predizborno vrijeme te da unutar toga pet-šest mjeseci prije njihovog održavanja sve političke opcije "igraju razne igre i uslovljavaju određene stvari".

"Trgovina je uvijek prisutna u politici. Mi smo svjedoci gotovo svakoga dana da neka stranka govori kako nešto neće ako ne bude ovako ili onako. To se tiče HDZ-a BiH mi apsolutno nikada nećemo niti želimo trgovati. To je konstanta koje će se HDZ BiH i u narednom periodu pridržavati - politika čistih računa", stav je Čovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije