BiH

Čović ne da finansije

Čović ne da finansije
Čović ne da finansije

SARAJEVO - Dramatično je danas bilo u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje su se odvijali pregovori o formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Lideri dvije od tri stranke koje su u februaru usaglasile da formiraju federalnu vlast - Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) sastali su se danas čak dva puta u pokušaju da postignu konačni dogovor.

Nakon drugog sastanka, održanog kasno popodne, velikoj grupi okupljenih novinara prvi se obratio Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, koji je potvrdio da je imao dva sastanka sa Draganom Čovićem, te s predstavnikom Demokratske fronte kojeg nije imenovao. "Nezavisne", međutim, saznaju da se radi o Damiru Bećiroviću, članu Predsjedništva DF-a, koji je na sastanku bio umjesto lidera te stranke Željka Komšića, koji nije bio u mogućnosti da dođe.

Izetbegović nije htio da iznosi nikakve detalje razgovora sa Čovićem, ali je potvrdio da su blizu dogovora. Prema njegovim riječima, do konačnog rješenja mogli bi doći već danas ili sutra.

Na pitanje utiče li na pregovore to što je Čović kazao da HDZ ne odustaje od Ministarstva finansija, Izetbegović je kazao: "Naravno da utiče", ali nije pojašnjavao u kom kontekstu.

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, izrazio je očekivanje da će njegova stranka, te SDA i DF, do petka imati dogovorene Vladu Federacije BiH, kao i Savjet ministara BiH.

"Mislim da idemo ka rješenju, s tim da HDZ neće odustati od Ministarstva finansija. Ako DF bude insistirao da oni dobiju to mjesto, neće imati sugovornike u HDZ-u", poručio je Čović, koji je istakao da HDZ ne odustaje od šest ministarstava u Vladi.

Čović je i nakon prvog današnjeg sastanka s Izetbegovićem rezolutno izjavio da HDZ neće odustati od Ministarstva finansija.

Predsjednik HDZ-a je rekao da je stav njegove partije da u vezi s nekim mjestima ne bi moglo biti rasprave, dok se o drugim može praviti kompromis.

Lider HDZ BiH dodao je i da mu je maglovit dogovor koji su postigli DF i SDA u nedjelju, ali da je načelno spreman da napravi neke ustupke.

Upitan da li je riječ o dogovoru pet plus pet plus pet i jedno zajedničko ministarstvo, Čović je kazao da ni on ne zna šta to znači.

"A šta to znači? I meni to baš nije jasno i sve je to tako tajnovito i u magli", izjavio je Čović.

Izetbegović je Čoviću iznio detalje dogovora s predstavnicima Demokratske fronte sa sastanka koji je prethodno održan u Sarajevu. Kazao je da je Čović načelno pristao na dogovor koji su postigli on i Željko Komšić, lider DF-a, te da pokušava kontaktirati Komšića kako bi ga pozvao na sastanak.

SDA i DF su se dogovorili da svaka od tri stranke koje bi činile parlamentarnu većinu u Vladi FBiH dobije po pet ministarstava i da za jedno od ministarstava sve tri stranke daju saglasnost. Prema nezvaničnim informacijama, DF bi možda i odustao od zahtjeva da dobije Ministarstvo finansija, ali pod uslovom da dobije Ministarstvo poljoprivrede.

"Kada je riječ o konstituisanju Vijeća ministara BiH, konačan rok za imenovanje ove institucije u novom sazivu je 15. mart, a Zakon o Vijeću ministara BiH ne predviđa nikakve sankcije ukoliko dođe do probijanja roka", rekao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH.

On je objasnio da prema Zakonu o Vijeću ministara BiH predsjedavajući ima rok od 35 dana od momenta potvrde imenovanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da imenuje ministre i zamjenike ministara i da od tog doma zatraži potvrdu njihovog imenovanja.

Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara BiH, rekao je ranije agencijama da Zakon o Savjetu ministara BiH ne predviđa nikakve sankcije ukoliko dođe do probijanja roka koji ističe 15. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije