BiH

Čović pisao Džaferoviću: Bez delegacije HDZ-a na sastanku u Predsjedništvu

Čović pisao Džaferoviću: Bez delegacije HDZ-a na sastanku u Predsjedništvu
Foto: Arhiva | Čović pisao Džaferoviću: Bez delegacije HDZ-a BiH na sastanku u Predsjedništvu

SARAJEVO - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obavijestio je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da delegacija ove stranke neće doći na današnji sastanak u zgradi Predsjedništva zbog, kako je naveo, zanemarivanja načela konstitutivnosti i demokratskog predstavljanja.

"Osporavanje i negiranje tog načela upućuje na to da politička opcija koju zastupate djeluje sistemski, s ciljem uspostavljanja vladavine bošnjačkog naroda, ne kao ravnopravnog, već isključivo nadmoćnog političkog naroda, primarno na području Federacije BiH", istaknuto je u Čovićevom pismu Džaferoviću, koje je objavio portal "Vijesti".

Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, navodi da se opstrukcijom ravnopravnosti svjesno uništava opšte načelo Ustava, te podstiče pravna i politička nesigurnost.

"Unitaristička politika čiji je radikalni vrhunac ozvaničen i u platformi SDA jasna je poruka protivna Ustavu, Vašingtonskom i Dejtonskom sporazumu te, kao takva, apsolutno neprihvatljiva", naveo je Čović.

On je zahvalio za opredijeljenost BiH ka evropskom putu, te naveo da je o nedolasku delegacije HDZ-a na sastanak u Sarajevu obavijestio premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije