BiH

Čović sa Grlić Radmanom o situaciji u BiH i izborima u Mostaru

Čović sa Grlić Radmanom o situaciji u BiH i izborima u Mostaru
Foto: HDZ BiH | Čović sa Grlić Radmanom o situaciji u BiH i izborima u Mostaru

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavalućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović susreo se danas u Zagrebu s ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom, prilikom čega su razgovarali o aktelnoj političkoj situaciji u BiH, lokalnim izborima u Gradu Mostaru te statusu Hrvata u BiH.

Čović je upoznao Grlić Radmana s uočenim izbornim nepravilnostima na nedavnim lokalnim izborima u Mostaru.

Takođe je upoznao ministra o koracima koje je poduzeo kako bi informisao najviše međunarodne političke predstavnike o navedenim nepravilnostima i njihovom mogućem uticaju na daljnje pogoršanje političke situacije i međunacionalnih odnosa u BiH.

"Uz to, upoznao je ministra Grlić Radmana kako je u potpunosti zastala provedba sporazuma o promjeni Izbornog zakona kojeg je 17. juna 2020. dogovorio s gospodinom Izetbegovićem pod pokroviteljstvom predstavnika međunarodne zajednice", saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Grlić Radman je tokom sastanka istaknuo kako Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova bezuslovno podržavaju legitimne političke zahtjeve legitimnog političkog vodstva Hrvata u Bosni i Hercegovini. Takođe je iznio da bi ispunjavanje spomenutih zahtjeva nesumnjivo doprinijelo stabilizaciji i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, a samim time i njezinim evroatlantskim perspektivama i ambicijama.

"Na kraju susreta Grlić Radman još jednom istaknuo kako će stvarno ostvarivanje ustavno zajamčene konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini i dalje biti jedan od političkih prioriteta Republike Hrvatske", navadeno je u saopštenju HDZ-a BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije