BiH

Čović sa guvernerom Novog Južnog Velsa: BiH ulaže sve napore za aktiviranje MAP-a

Čović sa guvernerom Novog Južnog Velsa: BiH ulaže sve napore za aktiviranje MAP-a
Foto: Fena | Čović sa guvernerom Novog Južnog Velsa: BiH ulaže sve napore za aktiviranje MAP-a

SARAJEVO - Nakon jučerašnjeg susreta s generalnim guvernerom Australije Peterom Kosgroveom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović trećeg dana radne posjete Australiji susreo se i s guvernerom Novog Južnog Velsa Dejvid Harli, u njegovoj rezidenciji.

Čović je zahvalio guverneru na iskazanoj dobrodošlici i gostoprimstvu, te istaknuo kako su ovakvi susreti izvrsne prilike za razmjenu mišljenja o poboljšanju saradnje i daljnjem razvitku dobrih odnosa svih nivoa vlasti Australije i BiH. Posebno je istaknuo mogućnost poboljšanja saradnje u područjima obrazovanja i turizma.

Tokom susreta je također razgovarano o evroatlantskim integracijama BiH i prijemu u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

 Čović je tom prilikom istaknuo kako svi nivoi vlasti u BiH ulažu dodatne napore da se, kako je i planirano, ispune svi preostali  uslovi za aktiviranje MAP-a do kraja ove godine.

 Posebno je naglasio kako BiH već sada daje svoj doprinos NATO savezu, kroz učešće u mirovnim misijama i zajedničkom borbom protiv terorizma. Također je iskazao očekivanja podrške Australije pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Guverner je pohvalio dosadašnji napredak i napore BiH da bude dio evroatlantske porodice, čije bi članstvo bilo dodatni garant stabilnosti naše zemlje. Na kraju susreta Čović je pozvao guvernera u posjetu BiH.

Nakon zvaničnog dijela susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović sastao se i s predstavnicima obrazovne zajednice Australije.

Susreo se sa rukovodstvom Univerziteta Mekveri, s kojima je razmijenio mišljenja o mogućnostima bliže saradnje Univerziteta Macquarie i univerziteta iz BiH, kako bi studenti iz obje zemlje obogatili svoja iskustva tokom obrazovanja.

Čović je obišao i Hrvatski katolički centar i crkvu sv. Nikole Tavelića u St. Johns parku. Domaćini su upoznali Čovića sa svojim djelovanjem, te su istaknuli kako je Centar, koji ima iznimnu važnost za lokalnu zajednicu, otvoren 1987. godine.

Neobičnu vrijednost njihovom pastoralnom radu pridonosi porodica časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove. Do Centra se nalaze i "Naselje kardinala Stepinca", starački dom i njegovalište kojeg su izgradili australski Hrvati,  u kojem trenutno žive 144 stanovnika, a za koje se brine 170 zaposlenih, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije