BiH

Čović u Zagrebu razgovarao s Plenkovićem

Čović u Zagrebu razgovarao s Plenkovićem
Foto: Twitter | Čović u Zagrebu razgovarao s Plenkovićem

ZAGREB - Nakon što je evropskim i svjetskim zvaničnicima uputio otvoreno pismo u kojem iskazuje zabrinutost za razvoj situacije u vezi s lokalnim izborima u Mostaru, predsjednik HDZ-a Dragan Čović uputio se u Zagreb kako bi o tome razgovorao i s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

"S Andrejem Plenkovićem u Zagrebu, gdje govorimo o nastavku dobrosusjedskih odnosa i saradnje između BiH i Hrvatske, daljnjem zalaganju za razvoj i evropsku BiH te zabrinjavajućem razvoju lokalnih izbora u Mostaru o kojemu sam danas izvijestio i brojne EU partnere", napisao je Čović na Twitteru uz fotografiju s Plenkovićem.

Čović i Plenković su na današnjem sastanku razgovarali o podsticajima za razvoj Bosne i Hercegovine, njenom evropskom putu, kao i zaštiti Hrvata u BiH, naknadno je saopšteno iz HDZ-a. Takođe, govorili su o nedavno održanim lokalnim izborima u Gradu Mostaru i zabrinjavajućim događajima o kojima je Čović izvijestio evropske funkcionere u pismu upućenom 18. januara.

Čović je istakao zadovoljstvo dobrosusjedskim odnosima i saradnjom s čelnicima Republike Hrvatske, naglašavajući cijenjenje za ustrajnu pažnju unutrašnjim izazovima u Bosni i Hercegovini i aktualizaciju njezinog evroatlantskog puta. Kazao je kako svakim danom sve jača saradnja pomaže u osnaživanju evropske perspektive BiH, istovremeno podržavajući snažnu posvećenost HDZ-a zaštiti hrvatskoga naroda u BiH i njegovih prava.

Takođe, Čović je kazao kako je, uprkos višestrukim pravovremenim upozorenjima, došlo do dubokog kompromitovanja lokalnih izbora u Gradu Mostaru. Iako je, kako je naglasio, HDZ BiH ostvario opipljivo snažan rezultat te potvrdio snažnu podršku biračkog tijela, iskazao je nezadovoljstvo narušavanjem integriteta ovih izbora i informisao o pravnim koracima i političkoj komunikaciji koji su u tom smislu poduzeti.

"Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković iskazao je apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini te kazao kako će vlasti Republike Hrvatske pod njegovim vodstvom nastaviti na unapređenju saradnje s legitimnim hrvatskim funkcionerima kako bi se dodatno ojačala evropska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskoga naroda više ne bi dovodili u pitanju", stoji u saopćenju HDZ-a.

Ujedno, iskazao je i zabrinutost događajima vezanim za lokalne izbore u Mostaru, govoreći kako nijedan izborni proces, a posebno ne onaj na kojega se čekalo 12 godina, ne smije izgubiti svoj integritet, pozdravljajući pravno djelovanje hrvatskih funkcionera u cilju rasvjetljavanja navedenih događaja.

Na kraju, Čović i Plenković su iskazali zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, kazavši kako će u predstojećem periodu nastaviti raditi na unapređenju bh. kao savremenog evropskog društva koje može odgovoriti na potrebe svojih žitelja te u kojemu će prava i jednakost konstitutivnih naroda biti apsolutno neupitni, saopštili su iz HDZ-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije