BiH

Crnadak: 2017. nije bila dobra kao 2016. na putu BiH ka EU

Crnadak: 2017. nije bila dobra kao 2016. na putu BiH ka EU
Foto: N.N. | Crnadak: 2017. nije bila dobra kao 2016. na putu BiH ka EU

SARAJEVO - Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je da 2017. godina nije bila tako dobra kao 2016. na evropskom putu BiH, što je glavni politički cilj te države.

"2016. godina je bila izrazito dobra, pa lošiju prošlu godinu ne bi trebalo posmatrati kao neku katastrofu, već kao neku vrstu opomene da u 2018. godini sve institucije koje rade na ovim pitanjima i na pitanjima reformi u zemlji treba da rade bolje i da urade još više", rekao je Crnadak za BHRT.

Kako je rekao, Upitnik Evropske komisije brzo će biti upućen u Brisel, ali da kandidatski status nije baš tako jasan, jer bi se mogli pojaviti problemi kada u EU budu ocjenjivali političku situaciju u zemlji.

On je izrazio nadu da će odluka o dobijanju kandidatskog statusa biti dojneta što prije.

"Znam da će u prvoj polovini godine ići jedan pojačan napor oko toga da se naš status u integracijama unapredi na kandidatski status što je prije moguće", rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, ne bi bilo dobro da u procesu evrointegracija budu pravljeni paketi, odnosno "da se neke zemlje vežu jedna za drugu sistemom 2+2+2 ili nekim drugim".

"Najbolje bi bilo da sa jedne strane bude jasna podrška daljem proširenju, a sa druge strane još jedno ponavljanje glavnog kriterijuma za napredovanje, a to su rezultati onoga kako su institucije radile", ocijenio je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije